PEC tegen AZ: de verrassingen in de Eredivisie tegenover elkaar
i

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

PEC tegen AZ: de verrassingen in de Eredivisie tegenover elkaar

Martijn Baars • 17:01, 12-12-2017 / Laatste Update: 13:27, 07-01-2024

Als de sneeuw geen roet in het eten gooit staat er dinsdagavond een mooie pot voetbal op het programma tussen de nummer 2 en 4 van de Eredivisie: AZ en PEC Zwolle, de grote verrassingen van dit seizoen in de eredivisie.

Thuisploeg PEC speelt wat wisselvallig maar won toch al 8 potjes en speelde er 5 gelijk. AZ begon zwak aan het seizoen maar heeft inmiddels al 7 Eredivisiewedstrijden op rij gewonnen.

PEC Zwolle

Aan het begin van het seizoen had niemand veel van PEC verwacht. Zeker niet na vorig jaar toen ze op de 14e plek eindigden. Maar onder de nieuwe coach, John van het Schip, speelt de club verrassend leuk voetbal en worden er goede resultaten gehaald. Als PEC dinsdagavond wint hebben ze evenveel punten als Ajax, maar staan ze nog achter op doelsaldo (+8 tegenover +32 van Ajax).

Uitblinkers Thomas en Mokhtar

De goede plek op de ranglijst heeft zeker te maken met 2 uitblinkers bij de Overijsselse club. Ryan Thomas speelde tot nu toe alle wedstrijden en is op het veld de dirigent van het team. De Australiër verdeelt het spel en is de creatieve motor. Hij scoorde 1 keer en gaf al 3 assists. Een andere creatieve speler is sensatie Youness Mokhtar. De Marokkaanse linksbuiten is een gevaar voor iedere verdediging. Hij scoorde al 5 keer en gaf 2 assists.

Foto: Pro Shots.

AZ 

De club uit Alkmaar hoort al jaren bij de subtop van Nederland, maar dit jaar staan ze zelfs op de 2e plek. De ploeg van John van de Brom wordt zelfs als serieuze titelkandidaat genoemd. Als AZ dinsdagavond wint staan ze nog maar 2 punten achter op PSV, dat dan wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Talenten en Wout Weghorst

AZ speelt dit seizoen met een hoop talenten uit de veelgeprezen jeugdopleiding. Vooral Guus Til valt op als aanvallende middenvelder. De 19-jarige speler speelde alle wedstrijden voor AZ mee en scoorde al 6 keer. Ook spits Wout Weghorst is lekker op dreef. Sommige mensen noemen hem een gemankeerde spits die vooral opvalt door zijn harde werken, maar hij ramde de bal toch al 8 keer in het doel en gaf 2 assists.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Pro Shots.

Feitjes

• AZ heeft al 19 Eredivisie uitwedstrijden op rij gescoord, de langste lopende reeks van alle eredivisieclubs.

• PEC Zwolle verloor sinds de promotie in 2012 7 van de 10 competitieduels met AZ (1 keer winst en 2 keer gelijk) en hield in geen van die wedstrijden de 0.

• Youness Mokhtar scoorde alleen tegen Heracles vaker dan tegen AZ (3 goals in 7 wedstrijden), maar scoorde nog niet voor PEC tegen de Alkmaarders.

• AZ heeft 7 Eredivisiewedstrijden op rij gewonnen; de laatste keer dat de ploeg vaker achter elkaar won was in februari 2009 (toen 11 op rij). AZ werd dat seizoen kampioen.

[poules_game teasertext="" team="pec-zwolle" statisticstext="" calltoaction="" url="" pool="sportnieuws/eredivisie-2017-18" ]

Wil je het belangrijkste voetbal-nieuws via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70