NEC wint na strafschoppen van topklasser Ajax

00:54, 24-09-2014 / Laatste Update: 11:57, 13-12-2023

AMSTERDAM - NEC is door naar de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. De Nijmeegse eerstedivisionist versloeg zaterdagtopklasser Ajax dinsdagavond op De Toekomst na strafschoppen (3-5). In reguliere speeltijd was de stand 1-1. Na de verlenging 2-2.

NEC brak na 21 minuten de ban. Sjoerd Ars rondde af op een pass van Navarone Foor: 0-1. Het doelpunt viel na een zwakke opening van de Nijmeegse eerstedivisionist. Daarbij ontsnapte de equipe van coach Ruud Brood even eerder aan en strafschop. Kevin Conboy trok Mimoun Eloisghiri onhandig naar de grond. Arbiter Blank liet evenwel doorspelen.

Kansen
​NEC kreeg daarna kansen via Foor en Conboy. De NEC’ers miste en door een blunder van doelman Joshua Smits kwam het zaterdagelftal van Ajax na 30 minuten op gelijke hoogte. De keeper verdedigde zwak uit, waarna de defensie uit positie stond en Mimoun Eloisghiri met een fraaie stift kon scoren. De Arnhemmer vierde de treffer uitbundig. Hij kwam in het verleden immers nog voor de amateurs van NEC uit: 1-1.

Vermoeidheid
​NEC begon daarna aan een worsteling op De Toekomst. Ajax werd moe en verdedigde alleen nog maar, alleen hield de Amsterdamse doelman Danny Been stand. De keeper had na 72 minuten geluk dat een inzet van Tobias Haitz de lat raakte. Been redde daarna geweldig op een kopbal van Marcel Appiah en had geluk dat een inzet van Rens van Eijden van de lijn werd gehaald.

Omdat de treffer uitbleef, volgde in Amsterdam verlenging. En daarin kwam Ajax op 2-1. Na 99 minuten strafte Thomas Metzemaekers geschutter af van Tobias Haitz. Alireza Jahanbakhsh antwoordde na 102 minuten evenwel met een afgemeten vrije trap voor 2-2. In de tweede helft van de verlenging kreeg NEC opnieuw kansen. Anthony Limbombe schoot in het zijnet en een kopbal van Jahanbakhsh werd ternauwernood gekeerd door doelman Been.

Strafschoppen
Daarmee volgden strafschoppen in Amsterdam en daarin was NEC de sterkte. Voor Ajax miste Metzemaekers. Bij NEC scoorde iedereen: Tom Daemen, Jahanbakhsh, Appiah, Van Eijden en Gregor  Breinburg.

Ajax (ama.)-NEC 2-2 (1-1) na verlenging. NEC wint na strafschoppen

21. Ars 0-1, 30. Eloisghiri 1-1, 99. Metzemaekers 2-1, 102. Jahanbakhsh 2-2

Strafschoppenserie: 3-5