Oekraïnse voetbalmaffia opgerold
i

ANP XTRA

Oekraïnse voetbalmaffia opgerold

admin • 21:28, 22-05-2018 / Laatste Update: 21:20, 12-12-2023

Arsen Avakov, minister van Binnenlandse zaken, heeft bekendgemaakt dat Oekraïne een nationaal netwerk van 5 groepen voetbalmaffia heeft opgerold. De criminelen waren betrokken bij illegalen weddenschappen op voetbalwedstrijden, het omkopen van spelers en fixen van wedstrijden, schrijft de Kyiv Post 

"Het is voor de 1e keer dat Oekraïne niet alleen de voetballers zelf, maar juist ook de personen die de omkopingen regelen aan kunnen pakken", zegt Avakov.  In totaal zijn 35 voetbalclubs voor dit onderzoek onderzocht. Echt schokkend (not): ook voorzitters van clubs, voetballers en scheidsrechters blijken betrokken te zijn bij de omkopingen.

De clubs waar de invallen zijn gedaan, vormen samen 67 procent van de profclubs van Oekraïne. Er is onderzoek gedaan bij 5 clubs die op het hoogste niveau uitkomen: FC Zorya, Vorskla, Zirka, Olimpik en Olexandriya."Om de 'juiste' wedstrijdresultaten te krijgen werden allerlei manieren gebruikt. Spelers en scheidsrechters werden omgekocht en bedreigd, als het moest", vertelt minister Avakov op zijn Facebookpagina.

Illegaal bijverdienen

De uitbetalingen om de juiste partij  te laten verliezen of winnen kon oplopen tot wel $3,800. Er loopt nu naar 57 gevallen van matchfixing. Tot wel 328 personen hangt een mogelijke gevangenisstraf boven het hoofd van 3 tot 7 jaar.

Tijdens de persconferentie in Kiev werden video’s en audiotapes gepresenteerd waarop telefoongesprekken te horen zijn. De aanklager moet beslissen welke mensen vervolgd gaan worden.