Onderzoek naar aanstootgevend spandoek Vitesse in wedstrijd tegen Ajax

Onderzoek naar aanstootgevend spandoek Vitesse in wedstrijd tegen Ajax

admin • 13:30, 30-10-2015 / Laatste Update: 08:35, 13-12-2023

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is vrijdag een vooronderzoek gestart naar wanordelijkheden tijdens de wedstrijd Vitesse - Ajax. Fans van Vitesse zouden zich in het Gelredome schuldig hebben gemaakt aan kwetsende en/of discriminerende uitingen.

'JHK'

Op de tribune van de fanatieke aanhang van Vitesse was zondag tijdens de wedstrijd een spandoek te zien met de letters JHK. Het zou een afkorting zijn voor Joden Hebben Kanker. Het spandoek zou extra pijnlijk zijn door de recente longkankerdiagnose bij voetballegende Ajax-icoon Johan Cruijff. Onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wees de KNVB op de uitingen. Volgens het CIDI zijn er door de Arnhemse aanhang ook antisemitische liederen gezongen.

Afstand

De directie van Vitesse en de supportersvereniging van Vitesse namen zondagavond op hun websites al afstand van het omstreden spandoek. De club stelde in een verklaring ,,alles in het werk om de maker(s) te achterhalen en maatregelen tegen hem, haar of hen te nemen''. Paul Koster, voorzitter van de SupportersVereniging van Vitesse: ,,Zoiets hoort niet op de tribune thuis. We hebben het helaas niet tijdens de wedstrijd ontdekt, anders hadden wij om maatregelen verzocht of die zelf genomen.''

Lees ook: Bankzitters van Heracles hebben het niet meer koud tijdens wedstrijden

Lees ook: Vriendin doodsbang met Max Verstappen in de auto (video)

Lees ook: Top 100 talenten bomvol Eredivisie-spelers