Ook eventuele play-offs moeilijke opgave voor Oranje

Ook eventuele play-offs moeilijke opgave voor Oranje

admin • 13:18, 07-09-2015 / Laatste Update: 06:29, 13-12-2023

De kwalificatie voor het EK in Frankrijk in 2016 heeft Oranje na de 3-0 nederlaag tegen Turkije zondagavond niet meer in eigen hand. Om nog als nummer 3 te eindigen en daarmee de play-offs te bereiken voor een laatste kans, is een misstap van de Turken noodzakelijk. Maar ook de mogelijke tegenstanders van het Nederlands elftal, presteren stukken beter dan de equipe van Danny Blind.

De beste nummer 3 van de 9 poules gaat op het eind van de cyclus direct naar de eindronde in Frankrijk. Momenteel is dat Kroatië, dat met 15 punten en een doelsaldo van +11 net boven Oekraïne staat (ook 15 punten). De overige 8 nummers 3 spelen in een play-off-ronde om de laatste 4 tickets te verdelen. Turkije staat in de groep van Oranje momenteel 2 punten boven Nederland. De andere landen die derde staan in hun groep, zijn: Ierland, Israël, Oekraïne, Estland, Hongarije, Rusland en Albanië.

In de kwalificatiereeks presteren al deze landen stuk voor stuk beter dan Blind's ploeg. Zij halen allemaal gemiddeld meer punten per duel dan de Oranjeleeuwen. Mocht Oranje derde worden in de poule dan heeft het een geplaatste status bij de loting. Daardoor ontloopt het Nederlands elftal landen als Rusland en Oekraïne. Maar als zelfs Estland en Ierland beter presteren, is het maar de vraag of het Nederlands elftal op deze manier wel goed genoeg is om de play-offs te overleven.

Bekijk hieronder hoeveel punten elk land gemiddeld haalde per duel en let vooral op de dramatisch lage positie van Nederland.