Openhartige oud-Feyenoorder ‘geeft goede voorbeeld’: ‘Dat vind ik wel weer bizar’
i

Gianni Zuiverloon © Getty Images

DELEN

Openhartige oud-Feyenoorder ‘geeft goede voorbeeld’: ‘Dat vind ik wel weer bizar’

12:30, 17-04-2025

Mentale gezondheid blijft in de voetbalwereld vaak een lastig onderwerp. Toch zijn er steeds meer sporters die zich uitspreken, met als doel het taboe te doorbreken. Een van hen is oud-Feyenoorder Gianni Zuiverloon. Hij is ambassadeur geworden van het initiatief ‘Samen tegen alleen’, dat eenzaamheid onder topsporters bespreekbaar wil maken. Zijn openheid krijgt veel lof van andere oud-topsporters.

In de Sportnieuws.nl-podcast bespreken Ellen Hoog en Naomi van As dit bijzondere verhaal. “Heb jij het openhartige interview gelezen met ex-profvoetballer Zuiverloon over eenzaamheid?”, vraagt Hoog aan Van As.

“Ja, ik heb het gelezen. Ik vond het toch wel mooi. Voetballers laten niet vaak het achterste van hun tong zien. Ze stellen zich niet zo vaak kwetsbaar op”, vertelt Van As.

Zorgen om mentale welzijn van voetballers nemen toe: 'Geen enkel lichaam kan zoveel stress aan'

6 december 2024, 05:00

De mentale gezondheid van voetballers krijgt steeds meer aandacht en daaruit blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Oud-profvoetballer Gianni Zuiverloon en sportpsycholoog Bram Bakker delen hun inzichten en ervaringen over de mentale druk in de voetbalwereld. "Het mentale aspect is heel goed trainbaar", zegt ervaringsdeskundige Zuiverloon tegen Sportnieuws.nl.

Taboe

Ze legt uit dat Zuiverloon in het interview vertelde hoe eenzaam hij zich soms voelde als profvoetballer, vooral na trainingen. In de voetbalwereld is het lastig om daarover te praten, omdat kwetsbaarheid vaak niet geaccepteerd wordt.

Hoog haalt aan dat Zuiverloon dit ooit probeerde aan te kaarten bij zijn coach. Hij gaf aan dat hij zich door familieproblemen niet goed voelde en liever niet wilde spelen. De coach negeerde dat verzoek, stelde hem toch op, en toen hij slecht speelde, werd hij vier wedstrijden op de bank gezet. “Voor hem voelde het alsof hij beter z’n mond kon houden.”

Vertrouwensband

Een ander verschil met sporten als hockey, benoemt Hoog, is dat voetbalteams constant veranderen. “Daardoor bouw je moeilijker een vertrouwensband op. Met hockey wissel je hooguit twee, drie keer van club.” 

Van As vult aan: “Gek eigenlijk, je zou denken dat ze juist elkaar opzoeken, omdat ze in hetzelfde schuitje zitten.”

Positieve verandering

Toch lijkt er iets te veranderen. Zuiverloon is nu ambassadeur van ‘Samen tegen alleen’ en ook andere spelers, zoals Guus Til, stellen zich kwetsbaar op. “Een goed voorbeeld”, noemt Hoog dat.

Van As vindt het wel opvallend dat er meteen zoveel aandacht is voor zulke eerlijke verhalen: “Wat ik dan wel bizar vind is dat het weer zo groot in de media komt. Iemand is gewoon eerlijk en dan vindt meteen iedereen er wat van. Laat het gewoon. Help diegene.”

Hoog sluit af: “Dat is ook het ding van voetbal: elke poep en scheet wordt besproken.”

Beluister de podcast

Elke maandag nemen tweevoudig olympisch kampioenen Ellen Hoog en Naomi van As samen met Sportnieuws.nl een podcast op waarin ze het sportweekend bespreken. Deze week gaat het onder meer over de marathon van Rotterdam, Parijs-Roubaix en Formule 1. Luister nu via je favoriete podcastapp of hieronder: