Oranje-speler Steven Bergwijn verschijnt met opvallende tattoo in gezicht op het veld: dit staat er
Steven Bergwijn heeft een opvallende tattoo in zijn gezicht. © Getty Images

17:49, 02-07-2024 / Laatste Update: 20:32, 02-07-2024

Steven Bergwijn kreeg een verrassende basisplaats van bondscoach Ronald Koeman voor het duel in de achtste finales met Roemenië. Maar nog opvallender is de tattoo in het gezicht van de aanvaller. Wat staat er eigenlijk?

Op televisie is het wellicht niet helemaal goed te zien, maar er staat het woordje Freedom. Vrij vertaald betekent dat vrijheid. Bergwijn staat vol met tattoos, maar die in zijn gezicht is een van de nieuwste. Afgelopen seizoen in de Eredivisie was het kunstwerk voor het eerst zichtbaar tegen PEC Zwolle. "De aanvoerder van Ajax met een tattoo in het gezicht, dat kan echt niet", zo liet Telegraaf-verslaggever Valentijn Driessen destijds weten. "Dat heeft er alles mee te maken wat je wilt uitstralen als Ajax."

Lees hier alles terug over Roemenië - Nederland, van opmerkelijke gebeurtenissen, tot alle reacties en de rapportcijfers van Oranje.

Basisplaats Bergwijn

Bergwijn werd door bondscoach Ronald Koeman meegenomen naar het EK in Duitsland, maar speelde tot de wedstrijd tegen Roemenië nog geen minuut. Waarom hij tegen de Roemenen wel mocht opdraven was volgens Koeman met een reden. "We moeten Roemenië aan de linkerkant kapot spelen, maar dan hebben we wel meer behoefte aan een speler die goed de binnenkant kan bespelen. Dat kan Bergwijn", lichtte de bondscoach toe.

Na het WK van 2022 in Qatar bleef het aantal minuten van Bergwijn in het shirt van Oranje beperkt. Hij speelde 218 minuten, waarvan één keer de volledige wedstrijd tegen Griekenland voor de EK-kwalificatie in oktober vorig jaar. Tegen Canada in de voorbereiding op dit toernooi speelde hij zijn laatste wedstrijd, toen deed hij 28 minuten mee.

Bergwijn gewisseld, hoofdrol invaller Malen

Bergwijn speelde tegen Roemenië niet onverdienstelijk, maar werd in de eerste helft wel gewisseld. Op dat moment stond het 1-0 voor Nederland dankzij een doelpunt van Cody Gakpo. Donyell Malen vervulde in de tweede helft als vervanger van Bergwijn vervolgens een hoofdrol. Hij tekende in de slotfase voor twee doelpunten, waardoor Nederland dankzij een 3-0 zege de kwartfinales op het EK binnenstapte.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.