Overmars wil niet de loser van Ajax zijn

Harry Nijland • 13:10, 30-09-2014 / Laatste Update: 09:05, 13-12-2023

AMSTERDAM - Marc Overmars krijgt de laatste maanden nogal wat kritiek over zich heen. De technisch directeur van Ajax zou de hand te veel op de knip houden. Overmars wil niet de 'loser' van Ajax zijn en legt uit waarom hij Daley Blind naar Manchester United liet gaan.

Je bent geneigd te denken: waarom zorgt Overmars er niet voor dat een speler als Blind nog een jaartje blijft? Bied hem een fantastisch contract aan. Het geld is er. “We hebben hem een prachtig voorstel gedaan, en gezegd dat hij voor flink minder weg mocht volgend jaar. Maar de trein stond al klaar, die kunnen we niet stoppen. Vorig jaar wilden we Eriksen ook behouden en boden we hem een mooie bonus aan. Het maakte niet uit”, zegt hij in Ajax Life.

“Anderhalf jaar geleden werd Daley nog weggehoond, en zaten we ook te dubben of we hem wellicht moesten verkopen voor een leuk bedragje aan Aston Villa of dat we zouden aankijken tot de zomerstop hoe hij zich zou ontwikkelen. Wetende dat zijn contract afliep en hij dan gratis de deur uit kon wandelen. Als je ziet wat hij zelf heeft doorstaan en overwonnen, dan kun je hem deze kans niet ontnemen. Dan ben je echt een grote loser als je de transfer tegenhoudt.”

Salarisplafond

Overmars stelt dat het oprekken van het salarisplafond in dit soort gevallen ook niet werkt. “En je kunt niet slechts 1 speler meer laten verdienen. Wat gaan die andere 6 die even goed presteren dan niet denken? En tegen de salarissen in bijvoorbeeld Engeland kunnen we toch niet op, ook al verhoog je het salarisplafond naar 2 miljoen euro.”

Een andere optie dan: gewoon nee zeggen als Manchester United 2 dagen voor de transferdeadline komt voor Daley Blind. Begin er met Overmars niet over dat hij misschien ‘te lief’ is geweest. “Je kunt stoer zijn en zeggen dat er niemand meer weg mag in de laatste week voor de transferdeadline.”

Loser

Overmars herhaalt het woord nog een keer. ‘Loser’. Dat wil hij niet zijn. Dat wil Ajax niet zijn. "Voor spelers die 3 à 4 jaar hebben gepresteerd in het eerste elftal moet de gunfactor juist groot zijn." Overmars noemt zelf Vurnon Anita en Siem de Jong als andere voorbeelden. “De jeugd ziet ook dat als je hier goed presteert, we met je meedenken als er een mooie club komt. Ze hoeven dus niet op zeer jonge leeftijd al voor het grote geld te kiezen als buitenlandse clubs aan ze beginnen te trekken.”

Reageer op dit artikel via Twitter!

Sjoerd Maresch

Twitter: @sjort93

Mail: s.maresch@wegenermail.nl