Pellè en Tadic laten Vitesse kansloos

Pellè en Tadic laten Vitesse kansloos

01:04, 31-07-2015 / Laatste Update: 03:13, 13-12-2023

Vitesse heeft een wonder nodig om tot in de play-offs van de Europa League te geraken. De Arnhemmers kijken na het eerste duel met Southampton in de derde voorronde door toedoen van oude bekenden Graziano Pellè en Dusan Tadic tegen een grote achterstand aan: 3-0.

Ongeveer 1.500 meegereisde supporters zagen Vitesse veelbelovend beginnen in het St. Mary's Stadium in Southampton. Valeri Qazaishvili schoot in de tweede minuut na een fraaie combinatie met Uros Djurdjevic rakelings naast het doel van Maarten Stekelenburg, die net als Jordy Clasie zijn officiële debuut maakte voor The Saints. De schuiver van Qazaishvili was meteen het laatste wapenfeit van de ploeg van Peter Bosz in de eerste helft. Southampton voerde het tempo op en Vitesse-doelman Eloy Room moest voor rust steeds vaker handelend optreden. Een kopbal van Maya Yoshida was een prooi voor de keeper en ook een vrije schietkans van Victor Wanyama werd door Room nog knap gekeerd, maar op een verwoestende knal van Pellè bleef de sluitpost het antwoord schuldig. De oud-Feyenoorder werd door een fraaie steekpass van uitblinker Sadio Mané gelanceerd en ramde de bal tien minuten voor rust in het dak van het doel. Vitesse liep nog meer schade op in de eerste helft. Net toen de ruststand bereikt leek, wees de Spaanse leidsman Jesús Gil Manzano naar de penaltystip toen Rochdi Achenteh een lichte overtreding op de ongrijpbare Mané. Tadic (ex-Twente) verdubbelde met de laatste balcontact van de eerste helft de score door Room vanaf elf meter naar de verkeerde hoek te sturen: 2-0.

Vitesse beet na de pauze meer van zich af en kreeg via invaller Milot Rashica andermaal de kans een belangrijke uitgoal mee te nemen naar de return in Arnhem. Omdat de Albanese nieuweling oog in oog met Stekelenburg faalde en tien minuten voor tijd ook een volley van dichtbij onzorgvuldig over schoot, kwam Vitesse niet tot scoren. De perspectieven voor het thuisduel werden nog dramatischer toen Chelsea-huurling Lewis Baker in de slotfase de bal verloor aan Shane Long. De kans voor de vervanger van Tadic kon in eerste instantie nog onschadelijk gemaakt worden door Room, maar op aangeven van Juanmi verschafte Long trainer Ronald Koeman een paar tellen later al koppend een nog riantere uitgangspositie voor zijn terugkeer naar het Gelredome.

Opstelling Southampton: Stekelenburg; Cédric, Fonte, Yoshida, Targett; Wanyama, Clasie (62. Juanmi), Davis; Tadic (62. Long), Pellè en Mané (85. Reed).

Opstelling Vitesse: Room; Diks (90+2. Lelieveld), Kashia, Leerdam, Achenteh; Baker, Nakamba, Qazaishvili (67. Pantic); Brown, Djurdjevic (60. Rashica) en Olinik.

Kaarten: Achenteh (Vitesse), David (Southampton), Tadic (Southampton), Kashia (Vitesse), Pellè (Southamton)

Arbiter: Jesús Gil Manzano

Toeschouwers: 30.850