Rechter opgepakt bij supportersrellen Brugge

Rechter opgepakt bij supportersrellen Brugge

10:56, 27-08-2015 / Laatste Update: 03:26, 13-12-2023

Een opmerkelijke arrestatie woensdag na de Champions Leaguewedstrijd tussen Club Brugge en Manchester United. De politie arresteerde een rechter en zette hem op een bus die volzat met aangehouden Manchester United-supporters. Reden? Omdat hij een foto had genomen van de politiemacht voor zijn deur. Nolf zegt klacht te zullen indienen.

Zelf kent Nolf niks van voetbal, zegt hij zelf op zijn blog justwatch.be. Dat Manchester United in de stad was om Club Brugge partij te geven, was dan ook het minste van zijn zorgen. Maar 's nachts werd hij wakker van een politiehelikopter boven zijn huis. Net als de rest van zijn buren ging hij naar buiten om te kijken wat er gaande was. De Brugse politie was met een reeks aanhoudingen bezig van Manchester-supporters. Nolf besloot met zijn smartphone enkele foto's te nemen.

Geen enkele politieman maakte daar bezwaar tegen, behalve eentje. Op weblog justwatch.be geeft Nolf het letterlijke gesprek tussen hem en de bewuste agent mee:

- "Stop met filmen"

- "Ik film niet, ik fotografeer" (terwijl ik mijn fotoapparaat in de rechterzak opborg). 

De gemaskerde politieman stapt naar me toe "Stop met filmen !". Vermits ik ondertussen het fotoapparaat al in mijn rechterzak had zitten, antwoord ik wat onbegrijpend: "ik filmde niet, ik nam een foto". 

Het lijkt wel alsof hij doof is onder zijn helm want hij herhaalt: "stop met filmen", waarop ik me dan eigenlijk begin af te vragen wat zijn bedoeling is. 

Ik vraag dan dus "waarom?". 

Het barse antwoord luidt weer: "stop met filmen" - terwijl ik nog steeds mijn foto-apparaat in m'n rechterbroekzak hou (m'n iPhone was tijdens heel de scène in m'n linkerbroekzak gebleven).

Ik antwoord rustig de schouders ophalend: "ik film niet maar ben het eigenlijk niet eens dat het niet kan".

Identiteitskaart

Daarop roept de agent er drie collega's bij en wordt Nolf weggeleid. Hij wordt tegen een muur gezet en zijn handen worden geboeid. Waarna hij mee plaats mag nemen op een bus met de aangehouden Manchester-supporters.

,,Vooraleer ik op de bus stap, vraag ik tot drie keer toe aan de politiemensen of ze goed beseffen waar ze bezig mee zijn. Ze kijken me aan en antwoorden niet. Niemand vraagt mijn identiteitskaart. De hele scène is te gek om waar te zijn en dat houdt me de hele tijd onwaarschijnlijk kalm.''

Arm knijpen

Uiteindelijk wordt Nolf terug van de bus gehaald. Hij mag als een vrij man naar huis. De inderhaast opgetrommelde politiechef legt uit dat ,,hij het hele plaatje moet zien'' en dat ,,hij het moet begrijpen''. Voor Nolf was het het 'leerrijkste kwartier' van zijn juristenleven.

,,Politiemensen hebben een moeilijke job en ik heb waardering voor hun werk'', schrijft Nolf nog. ,,Er zullen vannacht in Brugge wellicht feiten gebeurd zijn die aanhouding, onderzoek, vervolging en mogelijks veroordeling rechtvaardigen. Veel langer dan een kwartier in de boeien zal het voor mij niet geweest zijn. De strips rechts werden nogal hard aangetrokken maar daar zal ik niet over zeuren. Het was wel de allereerste keer dat ik van mijn vrijheid beroofd werd.''

,,Als zoiets je overkomt, wil je je wel eens in de arm knijpen om te weten of het waar is. Want dit kàn niet. Dit kan België, Brugge niet zijn. Ik kijk naar m'n rechterpols en weet dat dit waar is.'' Nolf kondigt aan klacht te zullen indienen bij het Comité P, dat toeziet op de politiediensten.

Lees ook: De Bruyne verkast voor 74 miljoen naar Manchester City!

Lees ook: Nederlander pakt de leiding in Vuelta!

Lees ook: Mogelijke tegenstanders PSV zijn bekend, keert Memphis terug?

Lees ook: Balotelli mag geen extravagant kapsel meer van Milan

Lees ook: Preses Sampdoria komt met privéjet Vilhena overtuigen