RKC Waalwijk verliest voorsprong op FC Oss

RKC Waalwijk verliest voorsprong op FC Oss

17:51, 15-08-2014 / Laatste Update: 12:26, 13-12-2023

WAALWIJK/OSS - Met RKC Waalwijk en FC Oss staan vanavond twee clubs tegenover elkaar die allebei de overstap uit het amateurvoetbal maakten. De beweegredenen waren dezelfde, maar de aanpak totaal verschillend. En toch raakten beide clubs in grote financiële problemen.

RKC maakte een stormachtige entree in het betaalde voetbal. Het speelde meteen mee om promotie. Vier jaar na de toetreding in 1984 was de eredivisie al bereikt. De FIOD legde later een zwartgeldcircuit bij RKC bloot. RKC had zich inmiddels wel naam en faam verworven. Topspelers kwamen graag naar Waalwijk. Soms kregen ze er hand- en tekengeld zonder dat daarover belasting werd afgedragen. Er was de periode van de slimme investeringen en de winstgevende transfers. Daarna kon RKC door de liefde van geldschieter Ben Mandemakers voor de club lange tijd een prominente rol blijven vertolken. 

TOP reikte nooit tot grote hoogte. Door uitblijvende prestaties nam de belangstelling voor het betaalde voetbal in Oss snel af. Het leidde in 2002 tot een bijna-faillissement. De club werd gered omdat 20 lokale bedrijven bereid bleken een liquiditeitstekort van vier ton voor hun rekening te nemen. TOP sloeg eerst als TOP Oss en later FC Oss onder het bewind van Bert Zwanenburg een andere weg in. Er werd niet meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Er zijn geen schulden meer en de club is één van de gezondste in het betaalde voetbal.

De vraag is hoe beide clubs zich nu gaan ontwikkelen.