Shockerende bekentenis van geliefde ex-international (53): 'Ik kan er hier en nu een einde aan maken'
i

Jason McAteer en Marc Overmars tijdens Ierland - Nederland, WK-kwalificatie in september 2001 (1-0) ©Getty Images

DELEN

Shockerende bekentenis van geliefde ex-international (53): 'Ik kan er hier en nu een einde aan maken'

17:33, 05-03-2025 / Laatste Update: 17:54, 05-03-2025

'Het zwarte gat'. Soms wordt die term een tikje spottend gebruikt, om aan te geven dat het voor topsporters lastig is om na hun actieve loopbaan een nieuwe rol te vinden. Maar dat zwarte gat kan verpletterend echt zijn. Het kan iemand tot waanzin drijven, ondervond een voormalig voetballer van de Ierse nationale ploeg. En niet zomaar iemand.

Jason McAteer (53) verdedigde als middenvelder de clubkleuren van Bolton Wanderers, Liverpool, Blackburn Rovers, Sunderland en Tranmere Rovers. Daarnaast mocht hij 52 keer het tenue van Ierland dragen. In Nederland werd hij vooral bekend door in het beslissende kwalificatieduel voor het WK 2002 te scoren en Ierland ten koste van Oranje naar het WK te helpen.

Midden jaren 90 was hij een tamelijk bekende en geliefde speler. Zo stond hij op de hoes van de internationale editie van de game FIFA 96 (samen met Frank de Boer).

Depressiviteit

McAteer, die met Ierland actief was op het WK voetbal van 1994 en 2002, kampte na zijn carrière als speler met depressiviteit en werd geplaagd door gedachtes aan zelfmoord. Daar vertelt hij in een podcast van beIN Sports meer over. Zo verklaart McAteer dat hij speelde met het idee om zichzelf in zijn auto dood te crashen. "Ik vocht met mezelf om het niet te doen", legt hij uit.

"Ik had geen doel meer, geen structuur meer", aldus McAteer. "Mijn werk op tv was niet dagelijks. Ik deed misschien één of twee shows per week. Het was sporadisch. Daardoor waren er alsmaar dagen waarop ik niks te doen had. En toen ik door een tunnel reed, nabij Wirral en Liverpool, dacht ik: 'Je kan met een ruk aan het stuur er hier en nu een einde aan maken. Zo makkelijk is het'".

Voetballen

Hij zocht daarna zijn moeder op. "Ik klopte op haar deur en zei: "Ik kan dit niet meer". Alles waarvan ik hield was weg. Ik miste voetbal niet een klein beetje, ik miste het vreselijk. Gewoon rennen, vrolijk en vrij op een voetbalveld. Geen problemen aan je kop. Niets anders in je leven is in die 90 minuten nog een probleem. Het is gewoon het beste wat er is. Het allerbeste."

Mentale gezondheid

Hij roept bonden, spelersbegeleiders en de hele voetbalwereld op om meer aandacht te hebben voor de mentale gezondheid bij spelers.

"Het stigma rondom mentale gezondheid is gelukkig kleiner geworden. Maar mensen vinden het lastig om te begrijpen hoe groot dat zwarte gat kan zijn. Welke mentale gevolgen dat kan hebben. We moeten dit probleem aankaarten", zegt hij.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl