Sneijder: Astana is net sciencefiction

Sneijder: Astana is net sciencefiction

admin • 11:34, 08-10-2015 / Laatste Update: 04:25, 13-12-2023

,,Het is net sciencefiction'', zegt Wesley Sneijder over Astana, de stad waar Oranje het zaterdag opneemt tegen Kazachstan. De meest ervaren speler van Oranje heeft veel van de wereld gezien. Maar het was nergens zo futuristisch als in de stad waar hij zaterdag speelt. ,,Alsof je in een soort van nieuwe wereld bent'', stelt hij.

Supermodern Las Vegas

Op een gebied waar vroeger nomaden van de ene naar de andere steppe zwierven, is de laatste twintig jaar een stad gebouwd die doet denken aan een supermoderne versie van Las Vegas met een vleugje Disneyland. Gouden koepels en sprookjesachtige torens met glinsterende eieren staan tussen wolkenkrabbers die in de nacht alle kleuren van de regenboog krijgen. Tientallen bouwkranen verraden dat de kermis nog lang niet compleet is.

Achtbaan in winkelcentrum

Bijna niets is te gek nu de olie- gas- en uraniumdollars gretig rollen in Astana, sinds 1997 de hoofdstad van Kazachstan. Architecten als de Brit Norman Foster en Japanner Kisho Kurokawa hebben zich heerlijk mogen uitleven. Hoe speciaal is Baytarek, een enorme toren met neonlicht in de vorm van een cocktailglas? In Khan Shatyr, één van de grootste winkelcentra van de wereld, kan je niet alleen winkelen, maar ook een ritje in een achtbaan maken of op een strand liggen.

Lees ook: 'Viking' Fordham (106 kilo lichter) is terug op hoogste niveau

Lees ook: Qarabag mist opzettelijk onterechte penalty (video)

Lees ook: Nijhuis: Ronaldo een arrogant ventje? Niets is minder waar