De KNVB heeft afgelopen seizoen 2 keer zoveel stadionverboden opgelegd als wat de afgelopen jaren gebruikelijk was, ondanks dat er een paar maanden geen supporters welkom waren in stadions. De meeste verboden volgden na het gooien van bekers bier en andere voorwerpen, waar een uitsluiting van maximaal 3 jaar op staat. Ook met het afsteken en gooien van vuurwerk ging het vaak mis.
Meer dan 1.250 supporters kregen vorig seizoen een landelijk stadionverbod, tegenover gemiddeld zo'n 640 de afgelopen 10 jaar. Zowel voor het gooien van voorwerpen als voor het afsteken van vuurwerk werden meer dan 200 verboden uitgedeeld. Waar vuurwerk de afgelopen jaren de meest voorkomende aanleiding was voor een straf, was dat afgelopen jaargang het gooien van andere voorwerpen. Ook veldbetredingen en openlijke geweldpleging waren veelvoorkomende vergrijpen. Het betreden van het veld leidt tot een stadionverbod van 5 jaar.
Vaker onderzoeken
Ook moest de onafhankelijke aanklager betaald voetbal veel vaker een (voor)onderzoek instellen naar ongeregeldheden bij een wedstrijd. Met 148 keer was dat bijna 3 keer zoveel als wat de afgelopen jaren gebruikelijk was. 39 wedstrijden kwamen stil te liggen, wat ongeveer 5 procent is van het totaal. Ook begonnen 2 duels later dan gepland en werden er 2 zelfs helemaal gestaakt.
Na coronatijd
Nadat supporters na coronabeperkingen weer welkom werden geheten in de stadions, ging het regelmatig mis. Zo werd Vitesse - Sparta in maart gestaakt wegens ongeregeldheden, nadat even daarvoor de stadions na ongeveer 3 maanden weer volledig gevuld mochten worden. De Gelderse derby NEC - Vitesse liep in oktober uit op rellen, waar 22 mensen voor werden opgepakt en 65 supporters een stadionverbod voor kregen.
Betere opsporing
"Het aantal incidenten is helaas gestegen, maar het is ook duidelijk dat de daders hier niet mee wegkomen. Met alle betrokken partijen zijn we steeds beter in staat om hen op te sporen en voor langere tijd uit de stadions te weren", licht Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB, de cijfers toe. Er is onder meer extra ingezet op het kunnen opsporen van daders met beeldmateriaal.
Hoger niveau van geweld
"We zien dat veel clubs hard aan het werk zijn om incidenten aan te pakken en te voorkomen, maar we moeten ook constateren dat al de individuele sancties tot op heden nog niet het gewenste resultaat laten zien", stelt Frank Paauw, portefeuillehouder voetbal van de politie. "Daarnaast zien we dat geweld en belediging in de richting van politiepersoneel en beveiligers/stewards nog steeds zeer regelmatig plaatsvindt. Ook het geweld tegen anderen blijft ongewenst hoog."
Bijna elke wedstrijd een incident
Er waren vorig seizoen ongeveer 680 incidenten, terwijl er volgens de KNVB een kleine 800 officiële wedstrijden waren.