Stefan Thesker had volgens artsen gewoon pech met kanker

Stefan Thesker had volgens artsen gewoon pech met kanker

admin • 09:19, 02-03-2016 / Laatste Update: 17:54, 12-12-2023

Stefan Thesker kreeg begin dit jaar te horen dat hij een tumor had. Kanker was er bij de 24-jarige Duitser van FC Twente geconstateerd. Na een inmiddels succesvolle operatie is de verdediger weer op de weg terug. Fysiek gaat het naar eigen zeggen weer goed met hem. Op dit moment is het vooral het opbouwen van zijn conditie dat op het programma staat, want die conditie was hij snel kwijt.

"Dat had ik niet verwacht. Ik heb twee weken in bed gelegen na de operatie. Daarna had ik last van 'Kreislauf'. Als ik de trap opliep werd ik duizelig en raakte buiten adem. Zo snel gaat dat. Ik heb vijf dagen in het ziekenhuis gelegen, daarna negen dagen thuis in bed. Je kunt niets doen, alleen naar het toilet gaan. Ik heb boeken gelezen, films gekeken, mijn familie en vrienden waren er. Je hebt tijd om na te denken.''

'Onzekerheid is het ergst'

Volgens Thesker zijn vooral de eerste momenten het ergst. Dan moet je wachten op de uitslagen van alle onderzoeken en zit je de hele tijd in onzekerheid. De vraag was namelijk of de kanker was uitgezaaid of niet. Naar eigen zeggen had hij er heel veel vertrouwen in, maar was hij toch ook bang. Het feit dat hij er snel bij was gaf de artsen veel hoop.

Toch kwaadaardig

,,De arts wilde wel iets anders zeggen, maar ze kon het niet, vertelde ze. 'Dit hoort hier niet'. Nog dezelfde dag wist ik dat het kwaadaardig was. Ik besefte niet meteen dat mijn leven in gevaar zou kunnen zijn. Ik vroeg wanneer ik weer kon voetballen. Ze vroeg waar ik het over had. 'Dit gaat over je gezondheid, over je leven'. Het was wel de best behandelbare kanker, zei ze.

Vier weken geleden is Thesker met succes geopereerd en afgelopen vrijdag kreeg hij te horen dat hij helemaal schoon was. ,,Dan ben je blij, ik heb geluk gehad. Je gaat terug naar huis en het leven gaat door.'' Heel anders kijkt Thesker nu niet tegen dingen aan, integendeel, hij is teleurgesteld in zijn lichaam. ,,Nu wil ik opletten dat het geen tweede keer gebeurt. Ik heb net zoveel kans als ieder ander, maar probeer wel nog beter op mijn lichaam te letten. Ik hou rekening met voeding. De artsen zeggen dat het gewoon pech was. Dat kan ook.''