Dit zijn de tops en flops van de Premier League
i

ANP

Dit zijn de tops en flops van de Premier League

Bart van der Wijst • 15:07, 02-12-2015 / Laatste Update: 19:10, 12-12-2023

Kevin de Bruyne werd afgelopen zomer voor ruim 76 miljoen euro van VFL Wolfsburg aan Manchester City verkocht. De Belg doet het sinds zijn komst naar de 'the Citizens' heerlijk en liet dat ook afgelopen dinsdag zien in het gewonnen bekerduel tegen Hull City. Tot nu toe is De Bruyne dus een geweldige aankoop. Hoe zit het met de andere megatransfers in Engeland?

In totaal spendeerden de twintig clubs uit de hoogste divisie van Engeland ruim 860 miljoen pond. Memphis ging van PSV naar Manchester United voor bijna 40 miljoen euro en verliet Raheem Sterling Liverpool om een miljoenencontract te tekenen bij Manchester City.

Tops

Kevin de Bruyne (VFL Wolfsburg > Manchester City - €76.000.000):

De transfer hield de gemoederen flink bezig tijdens de zomer, maar op 30 augustus kwam het uiteindelijk toch rond. Hij was door de overgang in één klap de duurste speler van de zomer en zelfs de duurste in de historie van City. In zijn eerste duel begon hij op de bank en won hij uit bij Crystal Palace (0-1). Een week later scoorde hij zijn eerste doelpunt, maar hij kon een nederlaag tegen West Ham niet voorkomen. In de weken daarna groeide de 24-jarige middenvelder uit tot een van de sensaties van de Premier League. Met vier goals en zes assists leverde hij tot nu toe een grote bijdrage aan de successen van City.

First game as a city player. Happy with the win

Raheem Sterling (Liverpool > Manchester City - €69.000.000)

Voor bijna zeventig miljoen verkaste Sterling van de ene Engelse grootmacht naar de andere. Bij Liverpool stond hij te boek als een groot talent en Sterling hoopt zich bij City verder te ontwikkelen. Tot nu toe lukte dat aardig. Met zijn snelheid is hij een dreiging voor iedere tegenstander en dat resulteerde tot nu toe in vier goals, twee keer gaf hij een assist. Tijdens de ontmoeting tussen Manchester City en Liverpool in november kon de geboren Jamaicaan zich revancheren, dat lukte niet, het werd 1-4 voor Liverpool.

Anthony Martial (AS Monaco > Manchester United - €50.000.000)

Deze transfer deed heel wat wenkbrauwen fronsen nadat de deal was rondgekomen. De tiener Martial tekende voor het grote Manchester United dat vijftig miljoen plus bonussen neerlegde bij Monaco. Welgeteld 21 minuten duurde het voordat Anthony Martial zijn eerste doelpunt scoorde namens United. In de wedstrijd tegen Liverpool viel hij na 65 minuten in en besliste hij de wedstrijd door de 3-1 te maken. Na de wedstrijd ontving hij veel lof voor zijn prestatie en werd de hemel ingeprezen. Eén week later voegde de Fransman zijn tweede én derde doelpunt toe aan zijn productie door twee keer het net te vinden tegen Koemans Southampton (2-3). De motor haperde de daaropvolgende weken en Martial wist tot op dit moment niet meer te scoren, maar dat weerhield hem er niet van wekelijks gevaarlijk te zijn voor de ploeg van Louis van Gaal.

Flops

Christian Benteke (Aston Villa > Liverpool - €46.000.000)

De reusachtige Belg scoorde bij Villa aan de lopende band en daarom besloot Liverpool hem tijdens de zomerse transferperiode in te lijven. Het gaat tot op heden nog niet helemaal van harte met Benteke. Mede door blessures kwam hij pas tot vier goals in elf wedstrijden. Bij Liverpool speelt men zonder echte buitenspelers, en dat is toch waar Benteke het van moet hebben. Misschien dat de komst van toptrainer Jürgen Klopp een goede werking heeft voor de Belg en daardoor meer scoort, want hij heeft in het verleden wel bewezen dat hij het kan.

Memphis Depay (PSV > Manchester United - €39.500.000)

De transfer van Memphis pakte tot nu toe niet zo goed uit. De Nederlander zat zelfs regelmatig op de bank vanwege slechtere prestaties. De overgang van hem naar United bracht heel wat teweeg afgelopen zomer in Nederland én Engeland en misschien werd de druk daarom wel te groot. In de Champions League zijn de prestaties van Memphis nog naar behoren, maar in de Premier League heeft hij het een stuk lastiger. Hij maakte tot nu toe twee goals en bereidde geen enkele goal voor. Toch blijft Depays talent onbetwist. Het is daarom niet de vraag óf Memphis het gaat maken in Engeland, maar wannéér.

Pedro (FC Barcelona > Chelsea - €30.000.000)

Door de aanwezigheid van Messi, Neymar en Suarez bij Barcelona besloot Pedro afgelopen zomer de Catalanen te verlaten en in te gaan op een aanbieding van Chelsea. José Mourinho verwelkomde de Spanjaard met open armen en had meteen een basisplaats voor hem weggelegd. In het duel met West Bromwich Albion liet Pedro zich meteen zien, hij scoorde en was betrokken bij de goal van Diego Costa. Daarna ging het wat minder met zowel Chelsea als Pedro. De Londenaren wisten sinds de komst van Pedro maar vier keer te winnen en ook de productie van de Spanjaard haperde; nul goals en assists sinds zijn eerste wedstrijd in de Premier League. Hopelijk voor Chelsea kan Pedro zijn prestaties van Barcelona evenaren en daardoor de resultaten van de club verbeteren.

Top 10 duurste transfers Premier League afgelopen zomer:

Speler

Club

Bedrag

Kevin de Bruyne

Manchester City

€76.000.000

Raheem Sterling

Manchester City

€69.000.000

Anthony Martial

Manchester United

€50.000.000

Nicolas Otamendi

Manchester City

€46.500.000

Christian Benteke

Liverpool

€46.000.000

Roberto Firmino

Liverpool

€41.000.000

Memphis Depay

Manchester United

€39.500.000

Morgan Schneiderlin

Manchester United

€35.000.000

Pedro

Chelsea

€30.000.000

Heung-Min-Son

Tottenham Hotspur

€25.500.000

Matchcenter Premier League

Door: Bart van der Wijst