Absurde transferzomer Barcelona jaar na vertrek Messi: 'Er zijn twijfels over of hij niet houdbaar was'

Absurde transferzomer Barcelona jaar na vertrek Messi: 'Er zijn twijfels over of hij niet houdbaar was'

Bart van der Wijst • 11:00, 10-09-2022 / Laatste Update: 14:32, 06-08-2024

FC Barcelona kende misschien wel de vreemdste transferzomer van alle Europese clubs. Een jaar na het - noodgedwongen? - vertrek van sterspeler Lionel Messi haalde de club ondanks een flinke schuld spelers voor gigantische bedragen naar Camp Nou. Sportnieuws.nl belde naar Spanje om met journalist Edwin Winkels terug te blikken op de transferwindow. "Frenkie werd niet beschouwd als een speler die ze per sé moesten houden."

Door: Bart van der Wijst

FC Barcelona smeet een slordige 150 miljoen euro over de toonbank voor het trio Robert Lewandowski, Raphinha en Jules Koundé. Daarnaast pikte de club ook nog eens een aantal spelers transfervrij op. En zij komen natuurlijk niet voor niks voor Barça spelen.

Hoe kon het dat er voor deze zomer 1,2 miljard euro schuld was bij FC Barcelona? Lees dat hieronder, om er vervolgens achter te komen hoe Barcelona tóch voor 150 miljoen euro aan spelers kon aantrekken.

(Cijfers via Transfermarkt)

Schulden

Want hoe kwam Barcelona toch aan die 1,2 miljard euro schuld? Daar zijn een aantal factoren voor. Tot 2019 ging het prima met de club, ieder jaar kwam er net iets meer binnen dan dat ze uitgaven. Maar in 2020 ging het mis, onder andere door de wereldwijde coronapandemie. De club speelde net als iedereen in een leeg stadion en liep daardoor kosten mis. Daar lag echter niet het grootste probleem.

Josep Maria Bartomeu deelde in zijn tijd als voorzitter debiele salarissen uit aan vrijwel alle spelers. "Er wordt steeds over Frenkie (de Jong, red.) gepraat, maar met hem hebben Pique, Busquets en Alba gigantische salarissen gekregen als dertigers. Alles was mogelijk. Daar worstelen ze nu mee. De spelers denken ook van: 'waarom nu nog inleveren?'", vertelt Winkels.

Daarnaast bedacht Bartomeu krankzinnige transferconstructies (zie video onder voor uitleg). Zo werd de transfer van De Jong naar FC Barcelona in termijnen betaald. Het enige probleem was dat de Spaanse club dat geld helemaal niet had.

Post-Messi-tijdperk

Dan was er in 2021 ook nog eens het vertrek van sterspeler en clublegende Lionel Messi. Hij ging naar Paris Saint-Germain. Daar steeg door Messi's komst de shirtverkoop enorm, maar bij Barcelona daalde de algemene shirtverkoop juist flink. "Ik denk dat ze dat onderschat hebben", garandeert Winkels.

"Wereldwijd stortte de interesse voor Barcelona ook een beetje in. Dat kwam natuurlijk door de resultaten, maar ze hadden ook niet meer de beste speler van de wereld. Messi was toch altijd een publiekstrekker, goed voor de merchandise. Kijk, alleen van shirtverkoop kan een voetbalclub niet leven, maar ik denk dat Barcelona zich daar aardig op heeft verkeken."

Twijfels over vertrek Messi

In Spanje twijfelen ze erover of Messi niet gewoon bij Barcelona kon blijven. "Die waren er omdat Messi volledig verrast bleek door het nieuws dat er geen nieuw contract was. Hij dacht dat ze een akkoord hadden, nadat hij had toegezegd de helft van zijn salaris in te leveren. Daarna hoorde hij niets meer en kwam hij na zijn vakantie vanuit Ibiza om zijn contract te ondertekenen. Maar kort daarvoor meldde Laporta dat ’t niet doorging", blikt Winkels terug.

Waarom onderhandelde Laporta niet opnieuw met Messi? Een huilende Messi vertrok uiteindelijk met tegenzin bij Barcelona.

Transfers

Dan terug naar het heden. Barcelona heeft inmiddels een sterke selectie. Dat gebeurde via allerlei manieren. Of 'boekhoudende trucjes', zoals Winkels het noemt. Barcelona hengelde Spotify als grote sponsor binnen, leende wat bij verschillende banken en verkocht meerdere malen een deel van de tv-rechten. Daarmee schoof voorzitter Joan Laporta de kortlopende schulden een tijdje op en werden er spelers gekocht.

"Xavi heeft alles wat hij wilde, op een enkeling na", stelt Winkels. Volgens de journalist die al heel wat jaartjes in Barcelona bivakkeert zijn de mensen daardoor ook weer wat vrolijker. "De supporters maken zich ook echt niet druk over de schulden, daar hoor je ze nooit over. Zij willen resultaat op het veld zien", aldus de journalist.

En de resultaten zijn vooralsnog goed. Barcelona staat 2e in de competitie, is met een 5-1-overwinning begonnen aan de Champions League en nieuwkomer Lewandowski scoorde al 8 keer in 5 duels. Dat zorgt ervoor dat Camp Nou goed gevuld is en dat betekent weer dat er extra geld in het laatje komt.

"Een virtueze cirkel - dat woord bestaat in Nederland niet - zoals Laporta het noemt", zegt Winkels. "Hij investeert nu veel in goede spelers. Die moeten ervoor zorgen dat ze winnen, waardoor er meer geld binnenkomt en minder verlies wordt geleden."

Situatie De Jong

De transferzomer van Barcelona werd ook gekenmerkt door de druk die er werd uitgeoefend op Frenkie de Jong. De Nederlander moest grof gezegd oprotten voor meer ruimte in het salarishuis. "Elke dag stond wel in de kranten dat hij weg moest", aldus Winkels. "Er waren wel kritische noten over hoe ze hem behandelde, maar het is niet te vergelijken met hoe ze er in Nederland op reageerde."

Een eventueel vertrek van de Nederlandse middenvelder boeide het Barça-publiek niet zo veel. "Ook omdat ze nog geen geweldige Frenkie hebben gezien de afgelopen 3 jaar", denkt Winkels. "Hij werd niet beschouwd als een speler die ze per sé moesten houden, ook met de opkomst van Pedri en Gavi. Jongens uit eigen huis vinden ze hier vaak leuker."

De Jong moet het tot nu toe vooral doen met invalbeurten. "Maar hij gaat echt wel zijn minuten maken", verwacht Winkels. "Ook omdat Xavi het nog steeds in hem ziet zitten en Sergio Busquets niet het eeuwige leven heeft."

0 minuten Memphis

De situatie van een andere Oranje-international is anders. Memphis Depay speelde alleen in de Champions League een kwartiertje mee. "En als je ziet hoe Lewandowski voorlopig speelt… die gaat voorlopig niet op de bank beginnen", stelt Winkels. "Maar nu Aubameyang is vertrokken lijkt de kans op speelminuten groter, ook omdat hij de eerste vervanger van Lewandowski is."

Goede transferzomer

Al met al vindt Winkels dat Barcelona tevreden mag zijn over de spelers die ze haalden. "Xavi heeft vooral een veel betere verdediging neergezet, daar is ook enorm in geïnvesteerd. Barcelona is in verdedigend opzicht een beetje meegegaan met de moderne tijd. Ze hebben hele fitte, sterke, jonge spelers gehaald."

Toch was de belangrijkste versterking Lewandowski. "Het grootste probleem sinds het vertrek van Messi hebben ze verholpen. Daardoor misten ze gewoon 30 tot 50 goals per seizoen en dat is met Lewandowski aardig opgevangen."