Mannen- of vrouwenteam? Transgender en non-binaire personen kiezen voortaan zelf in Duits amateurvoetbal

Mannen- of vrouwenteam? Transgender en non-binaire personen kiezen voortaan zelf in Duits amateurvoetbal

Joris Kaper • 19:05, 23-06-2022 / Laatste Update: 15:13, 06-08-2024

Transgender en non-binaire personen in het Duitse amateurvoetbal mogen voortaan zelf kiezen of ze voor een mannen- of vrouwenteam willen spelen. Dat heeft de DFB, de Duitse voetbalbond, laten weten. Daarmee is het feit dat deze voetballers geboren zijn als jongen of meisje dus niet langer leidend.

Non-binaire personen voelen zich niet specifiek man of vrouw. In Duitsland is het sinds 2018 al mogelijk om bij identificatiedocumenten naast 'man' of 'vrouw' het vakje 'divers' aan te vinken. Mede daardoor is ook het aantal leden bij de Duitse voetbalbond met die status gestegen. "En daardoor is er ook meer behoefte aan meer duidelijke regels hierover", aldus de bond.

Geen regelgeving

Er is in de sportwereld geen wereldwijde regelgeving voor deelname van trans of non-binaire atleten. Het IOC, (Internationaal Olympisch Comité) heeft daarom aan elke bond gevraagd hun eigen regels te maken. Dat heeft de Duitse voetbalbond nu dus ook gedaan.

FINA heeft al regelgeving

De wereldzwembond FINA besloot vorige week al dat alleen jongens die voor hun 12e verjaardag hun transitie naar meisje hebben afgerond bij de vrouwen mogen meedoen. Dat besluit werd genomen na advies van medische en juridische experts. Volgens hen hebben jongens die pas na hun puberteit een transitie maken, een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Daarom wil de FINA voor hen een open categorie opzetten.