Van der Linden en Mühren schieten AZ naar groepsfase

Harry Nijland • 00:19, 28-08-2015 / Laatste Update: 00:49, 13-12-2023

AZ is doorgedrongen tot de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarse ploeg klopte dikverdiend het Roemeense FC Astra Giurgiu met 2-0 door doelpunten van Jop van der Linden en Robert Mühren in het laatste kwartier. Die 2-0 winst was voldoende om de 3-2 nederlaag in de uitwedstrijd volledig weg te poetsen.

AZ probeerde in het begin FC Astra vooral via de vleugels te bestoken. De acties van Guus Hupperts op rechts en Dabney dos Santos op links hadden te weinig effect, omdat slechts zelden spits Vincent Janssen werd bereikt. Halverwege de eerste helft kreeg AZ de eerste serieuze kans. Doelman Silviu Lung reageerde bekwaam op een inzet van Markus Henriksen. Dat deed de goalie even later ook bij afstandschoten van Job van der Linden en Thom Haye.

Kort voor de rust verzuimde Mattias Johansson AZ op voorsprong te zetten. In vrije positie schoot de opgerukte back hoog over. FC Astra stelde er aanvallend weinig tegenover. De Roemenen speelden doorlopend met erg veel spelers achter de bal. Ondanks enkele slordigheden in de defensie van AZ kwam doelman Sergio Rochet geen moment in de problemen.

Lung

Ook in het begin van de tweede helft onderscheidde doelman Lung zich. Eerst maakte hij een schot van Hupperts onschadelijk. Daarna een poeier van Johansson. Ook een inzet van opnieuw Hupperts ranselde hij met een knappe reflex uit zijn doel.

Het pleitte voor AZ dat de ploeg enthousiast en met veelal aanvaardbaar voetbal op zoek bleef naar de bevrijdende treffer. Met een dubbele wissel probeerde trainer John van den Brom een kwartier voor tijd dat doelpunt te forceren. Hij bracht Muamer Tankovic en Robert Mühren binnen de lijnen. Het was echter niet een van die twee spitsen die uiteindelijk de ban brak. Die eer kwam Jop van der Linden toe. Uit een vrije trap knalde hij de 1-0 binnen. De zo uitblinkende doelman Lung verkeek zich daarbij lelijk.

Kort daarna besliste invaller Mühren het duel definitief waardoor AZ net als eerder donderdagavond Ajax zich plaatste voor de groepsfase van de Europa League.