'Voorzitter DFB in verband gebracht met omkoopschandaal WK 2006'

'Voorzitter DFB in verband gebracht met omkoopschandaal WK 2006'

admin • 19:43, 07-11-2015 / Laatste Update: 09:04, 15-01-2024

Voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond DFB is verder in het nauw gedreven. Het weekblad Der Spiegel publiceerde zaterdag een kopie van een brief die het Duitse organisatiecomité van het WK 2006 jaren geleden aan wereldvoetbalbond FIFA stuurde. De brief uit november 2004 zou aantonen dat Niersbach wel degelijk wist wat allemaal is gebeurd met het omstreden bedrag van 6,7 miljoen euro, waarvan Duitsland al wekenlang in de ban is. De bondsvoorzitter zelf beweert pas sinds kort op d

Omkoopschandaal

De geruchten gaan dat de Duitsers het geld hebben gebruikt om stemmen te kopen, om zo de WK-organisatie binnen te halen. Volgens de DFB is dat geld destijds echter alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Niersbach, toen lid van het organisatiecomité, verklaarde dat het bedrag niet door de DFB is overgemaakt. Volgens hem deed de inmiddels overleden Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA. Toen Duitsland de organisatie daadwerkelijk toebedeeld kreeg, heeft het organisatiecomité de miljoenen laten terugboeken. Het bedrag kwam uiteindelijk onder de noemer 'cultuurprogramma' terecht op de rekening van Louis-Dreyfus.

De 64-jarige Niersbach ontkent destijds weet te hebben gehad van die constructie. Der Spiegel publiceerde zaterdag echter een kopietje van een brief uit november 2004 aan de FIFA, met een handgeschreven toevoeging die van de huidige bondsvoorzitter zou komen en waarin staat dat een bepaald bedrag moet worden overgeboekt op een rekening die zou behoren aan Louis-Dreyfus.

Lees ook: Snelste rode kaart ooit (video)

Lees ook: Eén miljardair en elf ‘sportmiljonairs’ in Quote 500

Lees ook: Kenny Tete en de kunst van de perfecte tackle