De een vindt het prachtig en de ander stoort zich eraan. Officieel is vuurwerk verboden in Nederland (behalve rond oud en nieuw), maar toch is er wekelijks vuurwerk te zien rondom wedstrijden in de Eredivisie en/of Keuken Kampioen Divisie. “Zelfs als je zegt dat je vuurwerk gevaarlijk vindt, dan kun je niet ontkennen dat het een onderdeel is van de supporterscultuur.”
Ook de afgelopen seizoenen is een groot deel van de opgelegde stadionverboden een gevolg van het afsteken/in bezit zijn van vuurwerk rondom voetbalstadions. Ondanks de straffen is hier geen vermindering in te zien. Fans geven hun ploeg graag nog een extra steuntje in de rug door middel van fakkels en ander vuurwerk.
Supporterscultuur
“Het hoort bij de voetbal- en supporterscultuur”, stelt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. “Zelfs als je zegt dat je vuurwerk gevaarlijk vindt, dan kun je niet ontkennen dat het een onderdeel is van de supporterscultuur.”
Voor de coronapandemie waren de KNVB, het ministerie en de gemeentes heel stellig: vuurwerk is verboden en de band tussen het voetbal en vuurwerk moest volledig doorbroken worden. Dat is niet gelukt. “We hebben de afgelopen vijf jaar gezien waar dat toe heeft geleid. Misschien was er zelfs wel meer vuurwerk dan daarvoor. Het domweg verbieden lost dus eigenlijk niks op. Men gaat het dan illegaal doen. Dan krijgt er weleens eentje een stadionverbod, maar toch zie je regelmatig vuurwerk bij clubs. Ik merk nu ook bij de KNVB dat ze kijken naar het idee om iets meer te bieden binnen de huidige wet- en regelgeving”, aldus Keuning.
6 oktober 2024, 20:50
Sinds de coronacrisis kende het Nederlandse voetbal vele incidenten. Na jaren van pieken, dalen de cijfers nu naar het niveau van voor de pandemie. Voor de KNVB en andere partijen de tijd om een nieuwe weg in te slaan. “Ons streven is altijd zo min mogelijk politie.”
Vuurwerk staat in het hele land en zelf rondom oud en nieuw onder druk. Toch zou er rondom het voetbal wellicht een verandering aan zitten te komen. “Bij het voetbal zijn we nu eigenlijk aan het kijken, dus daar gaan we ook met de KNVB weer over praten, hoe je binnen die huidige regelgeving iets kan doen”, vertelt Keuning.
“Dan moet je dus een vergunning aanvragen, want dan kan het wel. Dan binnen die vergunning kijken of supporters het zelf kunnen afsteken vooraan op de tribunes of juist op de trappen en kijken of dat een alternatief is waar de supporters mee kunnen leven. Dan zorg je bijvoorbeeld dat er emmertjes met zand staan om na afloop die fakkel in te doen. Dat zou een mooie compromis zijn. Daar gaan we nu naar kijken.”
Genot of gevaar?
De clubs zitten daarmee in een lastig parket. Zij zien graag de sfeerverhogende werking van vuurwerk, maar de risico’s en de gevaren geven veel nadelen. “Het is extra werk, maar je doet er een deel van de supporters een plezier mee. Het voegt wel iets toe aan de beleving. Het is de opmaat naar een wedstrijd: men krijgt zin in de wedstrijd en een gevoel van: we gaan ervoor”, vertelt Jan-Willem Klink, SLO’er (Supporter Liaison Officer) bij Go Ahead Eagles.
“Ik vind vuurwerk mooi, maar ik weet dat het gevaarlijk kan zijn. Als er vuurwerk in het stadion is en wij weten er vooraf niet van, dan kun je er donder op zeggen dat het illegaal is en een overtreding is.”
Toch blijft het een lastig onderwerp. Gemeentes en brandweer willen er vaak niet aan en er zijn talloze voorbeelden te noemen van de gevaren die vuurwerk met zich meebrengt. Ook in dit pas net begonnen seizoen zijn er alweer enkele boetes uitgedeeld door de KNVB voor het illegaal afsteken van vuurwerk op de tribunes. “Vuurwerk is natuurlijk best een breed begrip. Ik zeg vaak tegen die jongens dat ze die knallers weg moeten houden. Als je zo’n ding aansteekt gooi je deze van je af. Je houdt deze niet in je hand, want dat is levensgevaarlijk. Maar zodra je het weggooit weet je niet hoe anderen erop reageren. Dat geeft een groot risico”, eindigt Klink.