Waarom Saoedi-Arabië geen concurrentie heeft voor het WK 2034: 'Ik gooi niet graag pijltjes naar een dartbord'
i

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman met op de achtergrond FIFA-baas Gianni Infantino. © Getty Images

Waarom Saoedi-Arabië geen concurrentie heeft voor het WK 2034: 'Ik gooi niet graag pijltjes naar een dartbord'

06:59, 11-12-2024

Officieel waren de WK's van 2030 en 2034 nog niet toegewezen, maar dat is na vandaag wel anders. De FIFA kiest dan voor een eindronde in verschillende landen én een veelbesproken toernooi.

Dat laatste gaat over Saoedi-Arabië. Waar normaal gesproken de landen over elkaar heen struikelen om een bid in te dienen om een WK te organiseren, is dat in 2034 'toevallig' niet het geval. Dat komt door trucjes die FIFA-baas Gianni Infantino heeft toegepast. Vier jaar daarvoor wordt het toernooi namelijk gehouden in Europa, Afrika én Zuid-Amerika.

Feesteditie WK 2030

Spanje, Portugal en Marokko bundelden hun krachten samen voor het WK van 2030 en wonnen de strijd van Argentinië, Uruguay en Paraguay. Infantino koos er echter voor om de eerste drie wedstrijden tóch in Zuid-Amerika te houden, aangezien het tijdens die editie 100 jaar geleden is dat het toernooi werd gehouden in Uruguay.

Saoedi-Arabië heeft geen concurrent

Daarmee groeiden de kansen voor Saoedi-Arabië in 2034. Dat komt omdat een continent na organisatie de komende twee edities niet mag hosten. Dus worden Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika afgestreept. In 2026 is het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Blijven over: Azië en Oceanië.

En dat is een oneerlijke strijd gebleken. Saoedi-Arabië had concurrentie van Australië, dat zich genoodzaakt zag terug te trekken. "Ik gooi niet graag pijltjes naar een dartbord", sprak James Johnson, baas van de Australische voetbalbond destijds. De FIFA had namelijk een regeltje bedacht dat in het voordeel sprak van de Saoedi's. Het bid moest namelijk drie jaar eerder dan oorspronkelijk gepland worden ingeleverd. Dus haakte Australië af.

Veelbesproken WK

Waar andere voetbalbonden in het verleden vaak moesten stemmen om een WK aan te wijzen, is dat voor 2030 en 2034 niet het geval. Er werd namelijk maar één bid ingediend. Over het WK van 2034 in Saoedi-Arabië is meer te doen vanwege de mensenrechten in dat land. Ook kijkende naar het WK van 2022 in buurtgenoot Qatar, waar in aanloop naar het toernooi veel gastarbeiders overleden bij de bouw van de stadions.

Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteerde vorige maand voor het hoofdkantoor van de KNVB tegen de verwachte toewijzing van het WK aan Saoedi-Arabië. De voetbalbond liet weten dat het deelneemt aan die mondiale eindronde als het Nederlands elftal zich plaatst.

"Wij zijn een voetbalbond en zullen, als we ons plaatsen, in de basis overal ter wereld voetballen", verwoordde secretaris-generaal Gijs de Jong het standpunt van de Nederlandse voetbalbond." Met uitzondering van landen waar de Nederlandse overheid dat verbiedt. In deze verschillen wij niet van andere Nederlandse bedrijven en organisaties die in Saoedi-Arabië actief zijn."