Wat gaat er dinsdag eigenlijk gebeuren bij het overleg tussen de KNVB en de profclubs?
i

BSR Agency

Wat gaat er dinsdag eigenlijk gebeuren bij het overleg tussen de KNVB en de profclubs?

Martijn Baars • 17:23, 03-04-2020 / Laatste Update: 11:08, 05-01-2024

Dinsdag 7 april praat de KNVB alle profclubs bij over de gevolgen van doorspelen of stoppen met de competitie. Wat te doen bij een pandemie staat niet in de reglementen, maar een beslissing over de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie ligt sowieso bij de bond.

Wat staat er dinsdag op het programma?

Dan praat de KNVB in een videovergadering alle profclubs bij over de stand van zaken. Er liggen nog 2 scenario’s op tafel voor de rest van het seizoen. De KNVB hoopt nog steeds dat de Eredivisie voor 3 augustus kan worden uitgespeeld. Hetzelfde geldt voor de KKD, mits het RIVM zegt dat de bestrijding van het coronavirus dat toelaat.

Doorspelen

De KNVB neemt de clubs dinsdag mee in dit scenario en zal schetsen wat de gevolgen zijn, welke vragen, problemen en dilemma’s er zijn en waar mogelijk formuleert een werkgroep al oplossingen. Zowel voor kwesties die spelen in sportief opzicht (wat te doen met play-offs?) als juridisch/praktisch (hoe om te gaan met aflopende spelerscontracten per 30 juni) als financieel.

Per direct stoppen

Een 2e scenario dat dinsdag wordt besproken is dat de competitie niet kan worden uitgespeeld en welke consequenties dat heeft. Het seizoen nu al stoppen zal sowieso de grootste financiële gevolgen hebben.

Wat gebeurt er na dinsdag en wie beslist uiteindelijk?

Een groot deel van de Eredivisie-clubs heeft al gezegd de vergadering van dinsdag nodig te hebben om te bepalen waar men staat. Dat geldt ook voor de hele KKD. Clubs kunnen de KNVB adviseren wat zij willen: doorspelen of stoppen. Maar de bond hoeft geen officiële stemming te organiseren.

De rol van de UEFA

Zoals de UEFA de organisator van de Champions League en de Europa League is, organiseert de KNVB de Eredivisie en de KKD. Het bestuur betaald voetbal beslist hoe dan ook wat er met de competitie gebeurt. De UEFA heeft er niks over te zeggen. Alleen dreigt de Europese voetbalbond wel met Europese uitsluiting als er niet meer gevoetbald wordt.