Wijchenaar speelde 10 jaar onder schuilnaam bij Oranje-sterren

Wijchenaar speelde 10 jaar onder schuilnaam bij Oranje-sterren

17:48, 30-01-2015 / Laatste Update: 09:03, 13-12-2023

WIJCHEN - Will Giesbers toerde in de jaren 70 een kleine 10 jaar door het land met een clubje van oud-voetbalinternationals. Zonder zelf ook maar een minuut voor Oranje gespeeld te hebben.

Dat is in een notendop het opzienbarende verhaal van de 77-jarige Wijchenaar.

Hij maakte in de jaren 70 deel uit van een elftal van voetbalsterren dat in het hele land clubhuizen opende en benefietwedstrijden speelde. En zo stond hij opeens met de legendarische Abe Lenstra op het veld.

Verdienstelijk profvoetballer
​Giesbers was zelf jarenlang verdienstelijk profvoetballer bij Wilhemina uit Den Bosch, maar schopte het nooit tot het nationale team. Toch werd hij gevraagd om bij het clubje te komen. Om de oude garde te ontlasten, als ze een hele wedstrijd fysiek niet meer konden volbrengen. Of als ze geen zin meer hadden.

Schuilnaam
​Giesbers deed dat wel onder een schuilnaam: hij kreeg de naam van de meest onbekende international ooit toebedeeld: ene 'Janssen' uit Amsterdam. "Maar ik weet de naam niet meer precies", zegt de tegenwoordig in Balgoij wonende Giesbers.

Geheime identiteit
Slechts eenmaal werd hij bijna betrapt, door sportverslaggever Dick van Rijn. Door ingrijpen van Abe Lenstra bleef zijn ware identiteit echter nog jaren geheim.