'Zielige' België is Nederland al voorbijgestreefd

'Zielige' België is Nederland al voorbijgestreefd

14:40, 18-02-2015 / Laatste Update: 14:32, 13-12-2023

Nog niet zo lang geleden werd er in Nederland nogal lacherig gedaan over de Belgische voetbalcompetitie. De tijd dat België als het lelijke eendje wordt gezien is inmiddels voorbij. Dit seizoen verzamelen de Belgische clubs al voor het 3e jaar op rij meer punten in Europa dan de Nederlandse clubs.

‘Eredivisie stap omhoog’
Fhilip Joos, een vooraanstaand sportverslaggever en commentator van Sporza, zei deze week in Sport/Voetbalmagazine dat hij een overgang van de Belgische Jupiler Pro League naar de Eredivisie nog altijd als een stap omhoog ziet voor Belgische talenten.

Als voorbeeld noemt hij de 20-jarige Dennis Praet van Anderlecht. De middenvelder staat in de belangstelling van verschillende grote Europese clubs, maar doet er volgens Joos goed aan eerst een jaar in de eredivisie te voetballen. “Volgens mij is een jaar Ajax of PSV voor hem nog steeds een stap vooruit. Ik ben ervan overtuigd dat je als je profvoetballer wil worden, je beter in Amsterdam geboren kan worden dan in Brussel.”

UEFA coëfficiëntenlijst
Waarom Joos tot deze conclusie komt is niet helemaal duidelijk, maar hij lijkt daarbij niet naar de resultaten in de afgelopen jaren te hebben gekeken. Sinds het seizoen 2012/2013 presteren onze zuiderburen in de Europese clubcompetities steevast beter dan de Nederlandse clubs. Op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, een ranglijst gebaseerd op de Europese resultaten van clubteams in het huidige seizen en de afgelopen vier seizoen, staat Nederland (plek 9) momenteel nog nipt voor België (plek 10).

Het moet heel gek lopen willen de Belgen ons na dit voetbalseizoen niet passeren op de Europese ranglijst. Voordeel voor Nederland is dat België met Club Brugge en Anderlecht nog 2 actieve ploegen in Europa heeft, tegenover 3 Nederlandse. Maar als Feyenoord en PSV niet weten te stunten tegen AS Roma en Zenit, zullen we de Belgen voorlopig boven ons moeten dulden.

Virtuele UEFA coëfficiëntenlijst volgend jaar:
9. België: 30.400 (Dit seizoen 7.400)
10. Nederland: 28.646 (Dit seizoen 4.916)

Europa League programma van de Belgische en Nederlandse clubs:
Donderdag 19 februari

19:00 uur:
PSV – Zenit Sint Petersburg
AS Roma – Feyenoord
Aalborg BK – Club Brugge

21:05 uur:
Ajax – Legia Warschau
Anderlecht – Dinamo Moskou