VS kruipt door oog van de naald en bereikt ten koste van Engeland WK-finale

BSR

Sjors Tanis • 00:53, 03-07-2019 / Laatste Update: 11:47, 05-01-2024

De Verenigde Staten is de 1e finalist op het WK voor vrouwen. De topfavoriet voor de wereldtitel won na een spektakelstuk met 2-1 van Engeland, terwijl de Engelsen een doelpunt afgekeurd zagen worden én een penalty misten.

De tegenstander van de Verenigde Staten in de finale zondag wordt Zweden of Nederland. Die halve finale is woensdag om 21.00 uur.

Veel snelle goals

De halve finale tussen de 2 toplanden begon wervelend. Christen Press bracht de VS na 10 minuten op voorsprong, maar de Engelse vrouwen deden 9 minuten later al wat terug: Ellen White zorgde voor de 1-1. Na een halfuur was het echter toch weer de VS dat op voorsprong stond. Sterspeelster Alex Morgan kopte de bal in het Engelse doel: 2-1.

Engeland mist geluk na pauze

In de 2e helft deed Engeland er alles aan om langszij te komen en een verlenging af te dwingen. Kansen waren er ook. Zo maakte White haar 2e treffer, maar deze werd afgekeurd vanwege buitenspel. 6 minuten voor het einde kreeg Engeland de uitgelezen kans: een strafschop. Maar Steph Houghton trof de Amerikaanse doelvrouw Alyssa Naeher.

Millie Bright kreeg vlak na de gemiste strafschop nog haar 2e gele kaart, waardoor Engeland de wedstrijd eindigde met 10 vrouwen. De Verenigde Staten voetbalde de wedstrijd uit en dwong zo een finaleplek af op dit WK in Frankrijk. Het wordt de 3e WK-finale op rij voor de VS.