Eigen goal nekt Marokko diep in blessuretijd tegen Iran

Martijn Baars • 20:57, 15-06-2018 / Laatste Update: 12:07, 08-01-2024

Marokko is tegen een ongelooflijke zeperd aangelopen in de openingswedstrijd van het WK. De ploeg was tegen Iran de hele wedstrijd de sterkere, maar kreeg in de 5e minuut van de blessuretijd de enige goal om de oren: 0-1.

Door de vele blessures liep de blessuretijd op tot 6 minuten. Uitgerekend in die tijd scoorde Iran. Invaller Bouhaddouz bij Marokko kopte de bal uit een vrije trap in zijn eigen goal. Wat een enorme domper voor Marokko en wat een feest voor Iran! Nog sneuer: een andere invaller bij Marokko: Sofyan Amrabat van Feyenoord, veroorzaakte de vrije trap.

Start met Nederlanders

Met 5 Nederlandse Marokkanen in de basis vloog Marokko er vanaf het eerste fluitsignaal vol op. Het leverde een leuke openingsfase op, waarin Iran echt moeite had om op de been te blijven. Nadat de storm was gaan liggen, golfde het spel op en neer.

In de eerste helft leverde dat een handvol kansen op. Eerst kreeg Marokko de bal er in een heerlijke scrimmage niet in. Aan de andere kant kreeg Iran aan het einde van de eerste helft ook een beetje ruimte om te counteren. Spits Sardar Azmoun had tot 2 keer toe misschien wel móéten scoren, maar trof keeper Munir elke keer op zijn pad. Met Alireza Jahanbakhsh (van AZ, topscorer Eredivisie) op rechts voetbalde Iran best aardig mee af en toe.

Geel voor Jahanbakhsh

Diezelfde Jahankahsh kreeg al vroeg in de tweede helft de gele kaart van de Turkse scheidsrechter Çakir toen de AZ-speler vol op de voet van Ajacied Hakim Ziyech stampte. Het was het begin van een tweede helft die erg teleurstelde. Het niveau van de eerste helft werd niet meer gehaald.

Amrabat K.O., kans Ziyech

De beste kans in de tweede helft was voor Hakim Ziyech. De Ajacied schoot in de korte hoek op de vuisten van de keeper.

Even daarvoor raakte Nordin Amrabat vervelend geblesseerd. Hij klapte na een duel vol met zijn hoofd op de grond en ging even knock-out. Slecht nieuws voor de oud-PSV'er, maar goed nieuws voor Feyenoorder Sofyan Amrabat. De middenvelder mocht zijn broer vervangen en dus zijn debuut op een WK maken.

Brancard voor Alireza

Ook Jahanbakhsh kon de wedstrijd niet vol maken. De AZ-vleugelspits stortte met kramp in zijn kuit ter aarde en moest met een brancard van het veld gedragen worden. Hij heeft nog 5 dagen om te herstellen voor het duel met Spanje. De krampaanval tekende de slotfase, waarin de ene na de andere speler kramp kreeg. Het leverde de genoemde 6 minuten blessuretijd op, waarin Iran de zege pakte.