De Oranje Leeuwinnen zijn op zielige wijze uitgeschakeld op het EK in Engeland. Frankrijk maakte in de kwartfinale in Rotherham in verlenging het enige doelpunt van de wedstrijd. Dominique Janssen was de schlemiel, zij veroorzaakte een penalty die werd ingeschoten door Eve Perisset. Het zielige was vooral dat de Leeuwinnen niets konden inbrengen tegen de sterke Françaises.
Daphne van Domselaar was de grote uitblinkster van Oranje. Als een ware leeuwin (de enige) sloeg ze alle ballen uit het doel. De Oranje-keepster was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk dat Nederland er een verlenging uitsleepte tegen een veel beter Frankrijk. Zelfs bij de strafschop in de 102e minuut was Van Domselaar dicht bij een redding, maar niet dichtbij genoeg.
Niets gezien van die Oranje-aanvallen
En zo kwam het EK abrupt tot een einde voor de titelhouder. Natuurlijk was Oranje vooraf niet ingeschaald als een favoriet, maar door de groepsfase was er wel hoop gekomen. Bondscoach Mark Parsons had nog stoer geroepen dat Oranje vol op de aanval zou gaan, maar daar kwam helemaal niets van terecht.
Weer andere basis
Nederland begon weer met een andere basisopstelling aan de kwartfinale tegen topland Frankrijk. Deze keer niet door coronagevallen of blessures, nee deze keer vooral wegens tactische aanpassingen van de bondscoach.
Bondscoach grijpt hard in
Parsons wil alleen niets in de strijdwijze veranderen. Volgens de Engelsman blijft de aanval de beste verdediging. Wel zette hij Jill Roord op de bank deze keer. Roord had tijdens de groepsfase zich nog laatdunkend uitgelaten over de bondscoach, maar ze speelden wel alle groepswedstrijden.
Beerensteyn en Pelova op de flanken
De eerste keer dat Parsons echt keuzes kon maken greep hij direct hard in. Daniëlle van de Donk ging weer op 10, Lineth Beerensteyn mocht het op rechtsbuiten proberen. Op linksbuiten speelde Victoria Pelova en in de spits de van corona teruggekeerde sterspeelster Vivianne Miedema.
Casparij verrassend linksback
Achterin kreeg plots Kerstin Casparij een basisplaats. De linksback van FC Twente had pas 56 minuten in 2 EK-wedstrijden in de benen. Aniek Nouwen en Marisa Olislagers werden gepasseerd. Dominique Janssen mocht weer linkscentraal staan.
Casparij rukte een paar keer gevaarlijk langs de linkerkant op
Fransen beginnen aanvallend
Nou heel wat wijzigingen dus, maar de eerste kans was wel voor Frankrijk. De Franse dames zette direct Daphne van Domselaar onder druk. Zij bezweek daar niet onder, zo had ze eerder al bewezen.
Rushes langs de linkerkant
Casparij bewees in het begin al de keuze van Parsons. Met rushes langs de zijlijn werd ze gevaarlijk. Ook gaf ze een paar gevaarlijke voorzetten. De Franse vrouwen deden net alsof ze niet onder de indruk waren, maar Oranje rook wel kansen via die linkerkant.
Frankrijk start sterk
Frankrijk toonde in het begin dat het een sterk land is, niet voor niets een favoriet voor de Europese titel. De Fransen waren gevaarlijk met enkele schoten, maar Van Domselaar stond goed op te letten. En als ze er niet bij kon, dan bracht de paal uitkomst. Ook Stefanie van der Gragt was twee keer de reddende engel op de achterlijn.
Dankzij deze twee stond Oranje niet achter bij rust (0-0)
Waar blijven de Oranje-aanvallen?
Van het aanvalsplan van Parson kwam in de 1e helft niets terecht. Oranje speelde aanvallend niets klaar en het was een klein wonder (lees: te danken aan Van Domselaar en Van der Gragt) dat Nederland met 0-0 aan de Engelse thee ging.
Roord voor Beerensteyn
En dus wisselde Parsons in de rust. Roord mocht laten zien hoe getergd ze is dat ze op de bank moest beginnen. De onzichtbare Beerensteyn moest in de kleedkamer blijven. Dat betekende dat Van de Donk weer naar rechtsbuiten ging en Roord onder Miedema kwam te spelen.
Leeuwinnen ietsje beter
Het leverde een iets beter Oranje op. Nederland probeerde gevaarlijk te worden en Frankrijk werd iets meer teruggedrongen. Echt gevaarlijk werden de Leeuwinnen echter niet in de beginfase van de 2e helft. Gelukkig kwamen de Franse vrouwen ook nog niet dreigend over, maar ondertussen hadden ze al wel 20 doelpogingen.
Schot 16 en 17 van Frankrijk op het Nederlandse doel. Van Domselaar met de zoveelste fijne reddingen. En het belangrijkste: het staat nog steeds 0-0.#FRANED pic.twitter.com/A9YtlXgRgD
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) July 23, 2022
Eerste poging op Frans doel
In de 59e minuut noteren we uit een corner een eerste poging op doel van de Franse keepster Pauline Peyraud-Magnin. Van der Gragt kopte, maar kon geen richting geven. Peyraud-Magnin kon zo vangen. De goalie waarvan vorige week bekend werd dat haar ex-partner begin juli doodgevonden is in haar appartement. Een mysterieus verhaal.
Van Domselaar tikt bal uit het kruis
Frankrijk werd alleen weer gevaarlijker. Waar Nederland het moest doen met een kopballetje van Van der Gragt, had Frankrijk via invalster Selma Bacha een geweldig schot in huis. Van Domselaar redde weer fraai. In de daaropvolgende corner stond ze ook weer haar vrouwtje.
Frankrijk mist dé kans in reguliere speeltijd
Vlak voordat de 90 minuten voorbij waren kreeg Frankrijk nog een opgelegde kans. Grace Geyoro dook op bij de 2e paal en kon vrij inkoppen. Ze deed dat alleen niet: naast! In blessuretijd was Van Domselaar nog twee keer de heldin van Oranje met fraaie reddingen. Eerst tikte ze een schot naast en daarna strekte ze zich tot het uiterste om een kopbal weg te slaan.
Gaat Oranje op wonderbaarlijke wijze stunten?
Oranje was zowaar even gevaarlijk in het begin van de verlenging. De Leeuwinnen drongen aan, maar Miedema kon net niet bij de bal komen om verwoestend uit te halen. Diezelfde Miedema verspeelde later ook weer de bal op het middenveld, maar Frankrijk kon niet profiteren.
Brugts over
Invalster Esmee Brugts liet zich zien in de verlenging. Net als het eerdere Franse schot, ging ook haar poging over.
Penalty Frankrijk!
In de 99e minuut legde Janssen haar tegenstandster Kadidiatou Diani neer in de 16. Ze raakte haar duidelijk aan en de VAR wilde dat scheidsrechter Ivana Martincic er even naar ging kijken. Dat deed ze en ze besloot (terecht) een penalty te geven.
Goede hoek, maar niet goed genoeg
Van Domselaar dook in de goede hoek en voelde de bal nog met haar vingertoppen, maar het schot van Eve Perisset was hard genoeg: 1-0 voor Frankrijk.
Van Domselaar duikt goed, maar kan de bal net niet weg tikken
Kan Leuchter Oranje op gelijke hoogte brengen?
Na weer een paar Franse aanvallen ging Oranje in de 2e helft van de verlenging op zoek naar die droomgelijkmaker. Invaller Romee Leuchter moest het doen. Ze was al een keer een gouden wissel met 2 goals. Ze stormden op langs links en gaf de bal voor, maar Pelova schoot keihard tegen een Française aan, in plaats van in het doel.
Geen furieuze slotfase
Ondertussen kreeg Frankrijk in de omschakeling legio kansen. Ook in de absolute slotfase waren de Françaises beter. Oranje probeerde van alles maar kon zich maar niet vastbijten in de tegenstander. Zo won Frankrijk terecht van Nederland.
Wat mist Oranje nu?
Er ontbrak iets wat er bijvoorbeeld 5 jaar geleden wel was. Of het nou aan Parsons ligt of niet, de kwartfinales is geen best resultaat als je de Europese titelhouder bent en in 2019 nog in de finale van het WK stond. De harde kern van die elftallen staat er nog steeds, ze zijn alleen onherkenbaar geworden. Tijd voor de KNVB om de boel goed te evalueren.
Frankrijk juicht, Janssen baalt om het weggeven van een pingel