Johan de With uit Nunspeet gaat voor recordduik

Johan de With uit Nunspeet gaat voor recordduik

10:22, 24-03-2015 / Laatste Update: 08:47, 13-12-2023

NUNSPEET - Johan de With (36) uit Nunspeet wil op 12 juni naar 165 meter diepte duiken, dieper dan een mens ooit is geweest 'in koud water en met een normale scuba-uitrusting'. De duik is niet zonder risico. "Ik kan dood bovenkomen. Maar ik doe het omdat ik wil leven."

De With duikt sinds vijftien jaar. "Ik ging al snel naar een hoger niveau. Met name doordat ik veel in de Noordzee dook. De wrakken liggen daar relatief ondiep, op dertig tot vijftig meter. Iedereen kan daar komen, waardoor ze zijn leeggeplukt. Cascoduiken noem ik het. Wil je iets zien dat nog heel is, dan moet je naar zeventig tot tachtig meter."

En dus ging hij dieper duiken. Zijn eigen record staat nu op 123 meter. Toch wil hij dieper. Als alles volgens plan verloopt, duikt hij op 12 juni naar 165 meter in het Meer van Thun. "Gaan waar niemand geweest is, je droom achterna", verklaart hij. Het wereldrecord in deze categorie (in koud water en met een normale 'scuba-uitrusting') staat voor mannen op 161,5 meter. De diepste duik die een mens ooit gemaakt heeft, ging naar ruim 332 meter. "Maar dat was in Egypte." Het water was daar minstens achttien graden. "Dan kan je het heel lang volhouden."

Het water waar De With straks in duikt, is op 165 meter diepte slechts 3,5 graden. Met alle gevolgen van dien. De duik is dan ook niet zonder risico. "Het kan zijn dat ik dood boven kom. 'Waarom doe je het dan', wordt me vaak gevraagd. 'Wil je dood?' Nee, ik doe het omdat ik wil leven. Als ik straks in de auto stap, kan ik ook doodgereden worden door een vrachtwagen."

Lees het hele verhaal van Johan de With in de Stentor van dinsdag