Zeezeiler De Velde (66) wil opnieuw solo de oceaan kruisen

Zeezeiler De Velde (66) wil opnieuw solo de oceaan kruisen

12:25, 19-02-2015 / Laatste Update: 07:19, 15-01-2024

ZWOLLE - Zeezeiler Henk de Velde wil opnieuw solo de Atlantische Oceaan rondvaren. Hij wil - als hij een sponsor kan interesseren voor zijn plannen - in 2018 deelnemen aan de Route du Rhum, een Franse zeilwedstrijd die om de 4 jaar wordt gehouden. De voorgenomen deelname is opvallend, de zeezeiler uit IJsselmuiden is inmiddels 66 jaar oud, de laatste 3 jaar vaart hij per motorboot de 7 zeeën af, naar eigen zeggen 'omdat de fysieke krachten gingen afnemen'. De Velde raakte bekend door zijn solore

In 1989 voer hij in 158 dagen nonstop rond de wereld, maar hij verbrak daarmee net niet het record, dat toen nog op 150 dagen stond. Inmiddels zijn de boten dankzij nieuwe technieken steeds sneller geworden. Twaalf jaar geleden rondde Ellen MacArthur de wereld al in 71 dagen. De laatste jaren deed Henk de Velde het juist rustig aan om meer te genieten van zijn reizen.

'Never ending voyage'
In 2007 stak hij zelfs van wal voor een 'never ending voyage' en het leek de kunst te worden om zo lang mogelijk weg te blijven. Sommigen zinspeelden zelfs op zijn plan om 'voor altijd' weg te blijven. In 2010 kwam hij echter terug, sindsdien rijpte gaandeweg het plan om een nieuwe wedstrijdcatamaran te kopen. In Nieuw-Zeeland ligt er één van een kwart miljoen euro waar hij zijn oog op het heeft laten vallen. De route van de Route du Rhum gaatvan het Franse St. Malo naar Guadeloupe, een tocht van ruim 3500 zeemijlen, de snelste deed er vorig jaar 7 dagen en 15 uur over. Henk de Velde is niet eens de oudste zeiler, dat is Robin Knox-Johnsen, een levende legende met zijn 75 jaar. Hij voer in 1968 als eerste solo om de wereld. De Velde kocht destijds diens boot voor zijn eigen solotocht.