Jonathan Milan boekt tweede ritzege in Giro na ijzersterke sprint, Fabio Jakobsen komt hard ten val in finale
Jonathan Milan wint de elfde etappe van de Giro d'Italia © Getty Images

Jonathan Milan boekt tweede ritzege in Giro na ijzersterke sprint, Fabio Jakobsen komt hard ten val in finale

16:47, 15-05-2024 / Laatste Update: 22:13, 15-05-2024

Jonathan Milan heeft de elfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De gehele etappe hield het peloton de controle over de kleine kopgroep. Na de start in Foiano di Val Fortore reden de renners 207 kilometer voordat ze in finishplaats Francavilla al Mare aankwamen. Daar was de Italiaan duidelijk de sterkste en hield hij Kaden Groves en Giovanni Lonardi achter zich.

Het is nog niet de Giro van Visma | Lease a Bike. Vanmorgen werd duidelijk dat wittetruidrager Cian Uijtdebroeks niet meer van start zou gaan. De Belg die de nummer vijf van het algemeen klassement was moest afstappen wegens ziekte. Dinsdag zag het team Olav Kooij om dezelfde reden in de remmen knijpen, terwijl hij juist zorgde voor een lichtpuntje door de negende etappe op zijn naam te schrijven. Eerder moesten Robert Gesink en Christophe Laporte al afstappen door de gevolgen van een valpartij. Daardoor is de Nederlandse ploeg met nog slechts vier renners in koers.

Opvallende vlucht

De eerste beste aanval voor de vlucht was het direct raak. Tim van Dijke en Eduardo Affini waren er vroeg bij en demarreerden samen weg van het peloton. De renners van Visma | Lease a Bike begonnen aan een vrijwel onmogelijke missie. Waarin ze werden vergezeld door Benjamin Thomas (Cofidis), winnaar van de vijfde etappe. Opvallend genoeg was na het wegvallen van Uijtdebroeks de helft van het team van Visma aanwezig in de kopgroep.

Peloton houdt controle

De drie renners aan kop van de wedstrijd zagen hun voorsprong snel oplopen tot een kleine drie minuten. Maar dankzij het werk van sprintteams Alpecin-Deceunick, Lidl-Trek en Team Jayco AlUla werd het verschil niet groter. De enige bergsprint van de dag ging naar Van Dijke, die de sprint van zijn medevluchters mocht winnen.

Achter de kopgroep versloeg Jonathan Milan zijn concurrent Kaden Groves bij de eerste tussensprint. Hierdoor vergrootte de Italiaan zijn leiding in het puntenklassement. Ondertussen zagen de vluchters het peloton langzaam naderen, en was het verschil op 90 kilometer van de finish gezakt tot onder de minuut. De tweede tussensprint werd een prooi voor de eerdergenoemde Groves die Tim Merlier kon voorblijven, terwijl Milan zijn benen spaarde met oog op de finale.

Profiel van de elfde etappe van de Ronde van Italië van 2024. © Giro d'Italia

Teams maken zich op voor de sprint

Ondanks de moedige inspanningen van de kopgroep werden zij op 36 kilometer van de finish ingerekend door het peloton. Terwijl de sprintersploegen het tempo hoog hielden snoepte Geraint Thomas nog twee bonificatieseconden mee bij de laatste tussensprint. Op twintig kilometer van de streep ging niemand minder dan Andrea Piccolo (EF Education - EasyPost) dapper in de aanval. Maar zijn poging hield niet lang stand voor het razende peloton. Toch zal zijn vriendin ongetwijfeld trots zijn op de Italiaan.

In de voorbereiding op de sprint gingen er achterin het peloton een aantal renners onderuit. Slecht nieuws voor rozetruidrager Tadej Pogacar die een met Felix Großschartner (UAE Team Emirates) een belangrijke knecht zag vallen. Ook Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL) belandde in de greppel, maar vooral Großschartner leek nog wat last te hebben van zijn val.

Massasprint

In de finale vormden de sprinterstreinen zich aan kop van het peloton. Met 75 kilometer per uur werd er op hoog tempo koers gezet richting de finish. De laatste kilometers kende veel wegversmallingen en bochten, waardoor het zeer onrustig was in de groep. Dit zorgde ervoor dat ook de klassementsrenners zich veilig door dit parcours wilden banen.

De laatste drie kilometer waren kaarsrecht waardoor de voorbereiding relatief eenvoudig kon verlopen. Alpecin-Deceunick ging de laatste kilometer aan kop van het peloton voor Groves. Het was Merlier die als eerste aanging richting de streep. Milan durfde zijn sprint uit te stellen, maar kwam vervolgens op hoge snelheid langs zijn Belgische concurrent. De renner van Lidl-Trek hield knap stond en wint hierdoor zijn tweede etappezege van deze Giro.

Valpartij Fabio Jakobsen

Vlak voor de finish ging Fabio Jakobsen hard tegen de grond. Madies Mikhels (Intermarché-Wanty) ging als eerste onderuit en nam in zijn val een aantal andere renners mee. Hierdoor kon de Nederlandse renner van dsm-firmenich PostNL wederom niet sprinten voor de ereplaatsen. Zijn sprintaantrekker Tobias Lund Andresen was één van de renners die onderuit gingen. Wederom een teleurstellende dag voor de Nederlandse ploeg.

Merlier gediskwalificeerd

Merlier kwam als tweede over de finish achter de maglia ciclamino. Echter meldde de organisatie een halfuur na de finish dat de Belg is teruggezet in de uitslag. De Belg veranderde tijdens zijn sprint van baan en hinderde daarmee de opkomende Juan Sebastián Molano.

Dag voor de aanvallers

Nadat de sprinters vandaag aan zet waren is het in de twaalfde etappe de beurt aan de aanvallers. De renners wachten een echte heuvelrit met in de finale een onvervalste muur. Voor de klassementsrenners is de rit niet uitdagend genoeg om het verschil te maken. Hierdoor krijgt de vlucht van de dag alle ruimte om voor de overwinning te rijden.

Daguitslag etappe 11

  1. Jonathan Milan

Lidl - Trek

4:23:18

  1. Kaden Groves

Alpecin - Deceuninck

zt.

  1. Giovanni Lonardi

Team Polti Kometa

zt.

  1. Laurence Pithie

Groupama - FDJ

zt.

  1. Juan Sebastián Molano

UAE Team Emirates

zt.

  1. Danny van Poppel

BORA - hansgrohe

zt.

  1. Fernando Gaviria

Movistar Team

zt.

  1. Phil Bauhaus

Bahrain - Victorious

zt.

  1. Stanisław Aniołkowski

Cofidis

zt.

  1. Enrico Zanoncello

VF Group - Bardiani CSF - Faizanè

zt.

Algemeen klassement na etappe 11

  1. Tadej Pogacar

UAE Team Emirates

36:48:08

  1. Daniel Felipe Martinez

BORA - hansgrohe

+2:40

  1. Geraint Thomas

UAE Team Emirates

+2:56

  1. Ben O'Connor

Decathlon AG2R La Mondiale Team

+3:39

  1. Antonio Tiberi (+1)

Bahrain - Victorious

+4:27

  1. Romain Bardet (+1)

Team dsm-firmenich PostNL

+4:57

  1. Lorenzo Fortunato (+1)

Astana Qazaqstan Team

+5:19

  1. Filippo Zana (+1)

Team Jayco AlUla

+5:23

  1. Einer Rubio (+1)

Movistar Team

+5.28

  1. Thymen Arensman (+1)

INEOS Grenadiers

+5:52

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

26 mei 2024, 18:50

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei wordt in de Giro d'Italia gestreden om de roze trui. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.