Kruijswijk verliest in laatste bergetappe podiumplek; Yates heeft Vuelta-zege binnen
i

EPA

Kruijswijk verliest in laatste bergetappe podiumplek; Yates heeft Vuelta-zege binnen

Bart van der Wijst • 19:55, 15-09-2018 / Laatste Update: 08:50, 07-01-2024

Het is Steven Kruijswijk niet gelukt om op het podium te eindigen in de Ronde van Spanje. De Nederlander van LottoNL-Jumbo moest zijn concurrenten laten gaan en kukelde zo uit de top-3. Simon Yates bleek ijzersterk en zijn positie kwam niet in gevaar, mede doordat Alejandro Valverde compleet door het ijs zakte.

De rit werd uiteindelijk gewonnen door Enric Mas.

Doordat Valverde door het ijs zakte, werd de top-5 nog flink door elkaar geschud. Mas, die pas bezig is aan zijn 2de ronde, eindigt achter Yates als 2de, voor Miguel Ángel López. Kruijswijk zakte een plekje, mede door de inzinking van Valverde. De Spanjaard eindigt als 5de.

Mas en López beuken door

Dat komt allemaal door het harde werk van Mas en Ángel López, die al op de Coll de la Comella bij Kruijswijk wegfietste. Yates kon toen nog volgen, maar moest pas op de plaats maken op de laatste berg van de dag, de Coll de la Gallina. Mas en López beukten op die col flink door.

Daar zakte Valverde door het ijs halverwege de klim, dus zo kon ook hij zijn podiumplek gedag zeggen. Kruijswijk probeerde het gat wel te dichten, maar de Nederlander had de kracht niet. Het sprintje werd uiteindelijk nog gewonnen door Mas.

 

Mollema geen bergkoning

Bauke Mollema zat als vanouds weer mee in de kopgroep, om nog punten voor de bolletjestrui te veroveren. De Nederlander had echter de pech dat Thomas de Gendt ook was mee gesprongen. Hij sprokkelde onderweg voldoende puntjes bij elkaar om zijn leidende positie te behouden.