Heeft Sonny Colbrelli Parijs-Roubaix gewonnen dankzij een nieuwe bandentechniek? De Italiaan reed zondag 2 keer lek, maar zonder te stoppen. Teamgenoot Naesen is verbaasd dat andere teams nog op 'ouderwetse' banden reden.
Colbrelli reed zondag voor het eerst op nieuwe banden van Continental. "Het schuim in de tubeless, een soort stopverf, verstopte het gat toen de band lek ging", legt hij uit aan La Gazzetta dello Sport. "Daardoor hoefde ik gelukkig niet te stoppen."
Hij vertrok naar eigen zeggen met een bandendruk van 3,4 bar voor en 3,8 bar achter. Ondanks de lekke banden finishte hij met ‘lekke’ banden, maar die hadden respectievelijk nog 3 bar en 2,8 bar over.
Techniek uit het mountainbiken
De tubeless-techniek komt over vanuit het mountainbiken. Tubeless-banden hebben geen binnenband, omdat de luchtdichte velgen direct aansluiten op de luchtdichte buitenband. Daarbij zit er een antilekvloeistof in de band, wat Colbrelli stopverf noemt. Bij een gaatje in de band (ter grootte van een slangenbeet) wordt deze vloeistof een soort schuim, waardoor de band tijdelijk geplakt is en de renner niet hoeft te stoppen.
Bij een kasseienkoers als Parijs-Roubaix zijn lekke banden normaal gesproken eerder een garantie dan een mogelijkheid. Yves Lampaert leek de sterkste man in koers, maar werd slechts 5e. Hij heeft onderweg maar liefst 3 keer moeten stoppen voor een nieuwe band.
'Waarom zou je niet met die nieuwe banden fietsen?'
Oliver Naesen wijt die pech aan de bandenkeuze van Deceuninck-Quick.Step. "Voor de start stond ik naast Yves en ik zag dat hij niet tubeless reed", zegt de teamgenoot van Colbrelli. "Als Lampaert met mijn wielen had gereden, was zijn uitslag beter geweest."
Tom Boonen, viervoudig winnaar van De Hel van het Noorden, deelt de verbazing. "Waarom zou je dat doen?" vraagt hij zich af. "Ik vind het toch een flater."