Shirin van Anrooij werd eind januari 2e op het WK veldrijden voor beloften (wielrenners onder 23 jaar, red.). Enkele maanden later maakte de pas 20-jarige wielrenster indruk tussen de profs in de klassiekers op de weg én verlengde ze haar contract bij Trek-Segafredo (wegploeg) en Baloise-Trek Lions (veldritploeg) tot en met 2025. Sportnieuws.nl sprak met Van Anrooij, de nieuwe wielerdiamant van Nederland.
"De wegkoersen vond ik als nieuweling (15 tot 17 jaar, red.) echt saai", vertelt ze. "In die categorie reed je zo ongeveer alleen maar vlakke wedstrijden in Nederland. Geef mij maar wat bergen en heuvels. Dat kwam pas bij de junioren (17 en 18 jaar, red.). Dat ligt mij. Als nieuweling reed ik geen wegkoersen."
Liefde voor de weg teruggevonden
Van Anrooij kwam op 6-jarige leeftijd in aanraking met de fiets. "Ik beoefende eigenlijk alle disciplines, behalve baanwielrennen. Dus: mountainbike, crossen en wegwielrennen. Vooral voor de fun", legt ze uit. Maar daar bleef het niet bij voor de sportieve Van Anrooij. "Ik deed ook triatlon en duatlon. Toen merkte ik voor het eerst dat ik specifiek talent had voor wielrennen."
Pas een jaar of 4 richt Van Anrooij zich dus ook op het wegwielrennen. Hoe dat tot stand kwam? "Als 1e jaars junior kreeg ik vanuit mijn triatlonteam een tijdritfiets zodat ik mee kon doen aan het EK." Ze was direct de beste en pakte goud. "Vanaf dat moment wist ik dat ik vol moest gaan voor een carrière in het wielrennen. Iemand waar ze tegenop keek als jonge wielrenster, was de, inmiddels gestopte, Anna van der Breggen. "Zij was mijn voorbeeld vanaf de junioren. Ze was zo rustig als persoon, maar zo sterk op de fiets. Voor die tijd had ik eigenlijk geen voorbeeld."
Trainen in de bergen
We spreken Van Anrooij terwijl ze in de bergen in Andorra is voor een trainingsstage van 3 weken. Vlak na 2 zware etappekoersen in Spanje. Veel in haar leven staat in het teken van wielrennen, maar ze heeft meer hobby's. "Ik houd heel erg van koken. Dat kan nu dan even niet, maar thuis in Nederland doe ik dat heel vaak. Lekker rommelen in de keuken."
Waar ze in Andorra wel van kan genieten, zijn de bergen. "Het is altijd zo rustig. Ja, ik ben echt een fan van de bergen. Vroeger ging ik met mijn familie ook altijd op vakantie in de bergen. Lekker wandelen. En fietsen natuurlijk, haha."
De passie voor wielrennen kan ze thuis in Nederland delen met haar vriend. Van Anrooij heeft namelijk al zo'n 2 jaar een relatie met Luuk Herben, een 21-jarige wielrenner van ABLOC die dit seizoen onder andere in de top-50 eindigde van de profkoers Volta Limburg Classic.
De vonk bij de 2 sloeg overigens niet over óp de fiets. "We wisten door het wielrennen wel van elkaar wie we waren. Ik ging toen een keer met een paar meiden in Limburg naar het terras. Daar was hij ook. Zo zijn we aan de praat geraakt en dat is eigenlijk niet meer gestopt, haha. Het is wel heel fijn, want we kunnen soms samen trainen en we begrijpen elkaar omdat we allebei hetzelfde doen."
Vlak na WK alweer aan de bak
Van Anrooij werkte vorig seizoen haar 1e volledige seizoen op de weg af. Toen vielen de resultaten nog tegen. Al was daar een duidelijk aanwijsbare reden voor. "Ik viel tijdens de wereldbeker veldrijden in Tabor (29 november 2020, red.). Daar hield ik een diepe snijwond in mijn onderarm aan over", aldus Van Anrooij, die liefst 2 keer geopereerd moest worden. "Niet alleen mentaal, maar ook fysiek heb ik daar wel even last van gehad."
Shirin van Anrooij (r) sprint naar de zilveren medaille op het WK veldrijden voor beloften
2021 verliep zonder veel pech en dus moest de doorbraak in 2022 komen. Na een drukke veldritwinter, met zilver op het WK voor beloften (met een volledig Nederlands podium: goud voor Puck Pieterse, brons voor Fem van Empel) dus als hoogtepunt, moest Van Anrooij alweer snel aan de bak. "Ik had een week rust, daarna moest ik invallen in de Ronde van Valencia vanwege blessures in de ploeg." In die wedstrijd had ze direct een goed gevoel. "Ook de koersen daarna gingen beter dan verwacht."
Bevestiging in topklassiekers
Vervolgens reed Van Anrooij ijzersterk tussen de toppers in Strade Bianche, met een 9e plaats als resultaat. "Daar heb ik mezelf echt verbaasd. Ik wist niet wat ik moest verwachten, ik hoopte een stap te hebben gezet. Die eerste wedstrijden dacht ik nog dat het uitschieters waren. Maar in de Strade kwam wel de bevestiging dat ik zo’n hoog niveau kan vasthouden."
Shirin van Anrooij na de finish van de Strade Bianche
In de heuvelklassiekers in België en Nederland presteerde Van Anrooij zeer constant: 16e in de Amstel Gold Race, 15e in de Brabantse Pijl, 13e in de Waalse Pijl en 16e in Luik-Bastenaken-Luik. Toch merkte Van Anrooij dat de tank in die laatste 2 koersen langzaam leeg ging. "Daar miste ik de echte frisheid. Ik had in die wedstrijden toch wel iets meer gehoopt eigenlijk na zo’n goede periode."
Zat er meer in voor eigen publiek?
In de Amstel Gold Race, voor eigen publiek, werd Van Anrooij dus 16e. Deze topklassieker stipt ze aan als wedstrijd waar meer in had gezeten. "Na de Amstel, toen ik de koers terugkeek, besefte ik dat ik te veel met mijn krachten gooide", aldus de renster van Trek. "Ik had meer moeten sparen. Ik kon op het beslissende moment op de Cauberg net niet mee met de 1e groep. Als ik de koers daar anders had ingedeeld, had er denk ik meer ingezeten."
Shirin van Anrooij in actie tijdens de Amstel Gold Race
Dat Van Anrooij zowel een veldritwinter als een voorseizoen op de weg een hoog niveau haalt, stemt haar positief. "Ik wist van mezelf dat ik een hoog niveau vrij lang kan vasthouden. Ik had alleen niet verwacht dat ik het zo lang kon volhouden", geeft ze aan. "Dat is iets om mee te nemen voor de komende jaren."
Weg en veld blijven combineren
Van Anrooij is niet van plan het veldrijden vaarwel te zeggen en alles te zetten op een wegcarrière. "Ik wil blijven crossen, zeker de komende 3 jaar bij deze ploeg. Ik haal plezier uit het veldrijden, ook met de trainingen. Ik ben door het crossen een sterkere wegrenster geworden en andersom, dat vult elkaar aan. Aan het einde van het wegseizoen kijk ik uit naar de cross en andersom. Ik denk dat dat belangrijk is om ook goed te kunnen blijven presteren. Ik heb de cross nodig voor de afwisseling, om plezier te houden."
Maar natuurlijk wil Van Anrooij er ook achter komen wat ze in de toekomst waard is tussen de grote namen op de weg. "Ik wil de komende jaren vooral ontdekken wat ik kan, ook in rittenkoersen. Daar gaat wel veel focus naartoe."
Check hier het voorstellingsfilmpje van Van Anrooij bij haar team Baloise Trek-Lions in september 2020:
(tekst gaat verder onder de video)
Op naar de Tour
In mei reed Van Anrooij 2 Spaanse etappekoersen. Later volgt het NK (25 juni, red.) en – zeer waarschijnlijk – het EK voor beloften. "Als ik word geselecteerd dan, maar daar ga ik wel vanuit, haha." Daarna staat voor de 20-jarige wielrenster van 24 tot en met 31 juli de Tour de France op het programma.
Het is de 1e keer dat de Tour voor vrouwen liefst 8 etappes kent. De 2 slotritten zijn loodzwaar. "Ik ben benieuwd hoe ver ik kan komen. Ik mocht na mijn goede voorjaar kiezen tussen de Giro en de Tour. Dat geeft een blijk van vertrouwen, dat is mooi. De Giro is tegelijk met het EK voor beloften, dus heb ik voor de Tour gekozen", aldus Van Anrooij. "De Giro komt vast nog wel eens." Daar zou ze Van der Breggen, 4-voudig eindwinnaar van de Giro, kunnen opvolgen.
Shirin van Anrooij vorig jaar tijdens de Ronde van Burgos. Rechts: de inmiddels gestopte Anna van de Breggen in de regenboogtrui van wereldkampioene