Talentvolle zoon van Erik Dekker sprint naar nationale beloftentitel
i

ANP

Talentvolle zoon van Erik Dekker sprint naar nationale beloftentitel

admin • 17:36, 29-06-2019 / Laatste Update: 17:12, 07-01-2024

Vader Erik Dekker grossiert op zijn 49ste  in het veldrijden en de strandrace nog altijd in veteranentitels. Sinds zaterdag heeft de familie eindelijk weer een  echte rood-wit-blauwe kampioenstrui in huis. David Dekker (21) spurtte op de Paasberg in Ede naar de nationale beloftentitel.

"Die sprint leek wel een eeuwigheid te duren", zo keek Dekker direct na de finish terug op zijn rush naar het goud. "Ik durfde niet naar beneden te kijken. Bang dat ik iemand naast me zag komen." Die angst was nergens voor nodig. De jongste zoon van Erik Dekker won met ruim verschil voor Nils Eekhoff en Marijn van den Berg, zijn ploeggenoot bij Metec.

"Dit is de bekroning van dit seizoen. Ik voel vooral opluchting", zei de renner die dit jaar bezig is aan een ware doorbraak.

Geen sprinter

"Ik win zowat om de maand een grotere koers", zei hij. Vanaf het vroege voorjaar blijkt hoe snel zijn eindschot is. "Maar een topsprinter zoals Fabio Jakobsen dat is, ben ik niet", zei de Meerlenaar refererend aan de man die 2 jaar geleden de Nederlandse beloftentitel won in de massaspurt. "In dit veld zitten niet veel echte sprinters. Ik kan aardig aankomen, dat wel."

Stappen maken om prof te worden

Julius van den Berg was in 2018 de opvolger van Jakobsen op als kampioen. Ook Van den Berg werd prof. "De kans dat ook ik prof word, wordt nu vrij reëel, maar eerlijk gezegd ben ik er nog niet mee bezig. Ik moet vooral nog sterker worden, wil ik klaar zijn voor die stap", zegt Dekker junior over zijn toekomst.

In 2004 pakte Erik Dekker de nationale titel bij de profs. "Ik heb er al wel 7 gewonnen bij de jeugd. 5 op de weg en 2 in het veld", zegt David over zijn rood-wit-blauwe oogst tot dusverre.