Tour: Fransman met Nederlandse opa en oma wint lekkere bergetappe, Dumoulin haakt af

5 september 2020

De 8ste etappe van de Tour de France is gewonnen door Nans Peters. Hoewel je het misschien niet verwacht aan zijn naam, is dat een Franse wielrenner van AG2R La Mondiale. Maar z'n opa en oma komen uit Nederland.


In aanloop naar de Col de Peyresourde reed Peters (26) zijn medevluchter Ilnur Zakarin eraf. Overigens is Peters geen gevaar voor het klassement.

Vuurwerk in klassement
Met nog 14 kilometer te rijden zette Tadej Pogacar de aanval in. Hij werd meteen gevolgd door Primoz Roglic van Jumbo-Visma en Nairo Quintana. Ze gingen met ongeveer 35 kilometer per uur deze col van de 1ste categorie op. Besef even. Dumoulin (die moest knechten voor Roglic) en klassementsleider Yates konden het tempo niet aan en moesten lossen.

Pogacar kreeg de ruimte om weg te rijden, omdat-ie het gisteren verknalde in de waaier-etappe. Guillaume Martin (3de in het klassement) rook zijn kans om de gele trui te gaan pakken, maar het bleef bij eventjes virtueel in het geel. Want Yates kwam terug. Dumoulin niet (hij verliest dik 2 minuten). Ook Bauke Mollema werd op (38 seconden) achterstand gereden.

Corona bergop
Overigens was van alle coronaregels weinig te merken. Bergop was het super druk en er waren nog steeds idioten die gingen meerennen en geen afstand hielden. Gelukkig hadden de meeste fans een mondkapje op, maar sommige idioten hadden 'm ook afgedaan en renden tóch mee.

Frankrijk huilt
Een van de grootste verliezers van de dag lijkt Thibaut Pinot te zijn. De Fransman had het al heel lang mega zwaar, en zag de achterstand op de groep met de gele trui groter en groter worden. Uiteindelijk kwam hij op grote achterstand binnen.