Daar is dan de langverwachte wereldtitel voor Van Rouwendaal: ‘Ik moest gewoon meer chillen’

29 juni 2022

Getty Images
Sharon van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal is naar eigen zeggen 'superblij' met haar wereldtitel op de 10 kilometer in het open water. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zei ze vlak na de race. Met de zege op de 10 kilometer veroverde Van Rouwendaal haar 1e wereldtitel.


"Toen ik in de finishstraat lag dacht ik eigenlijk: ze gaan nog harder. Toen ging ik ook weer harder en harder zwemmen. In de laatste paar meters zag ik dat ik op kop lag. Ik dacht: nu aantikken en dan heb je 'm. Dat was ook zo."

Slotspurt
Van Rouwendaal zwom geruime tijd achterin, maar kwam gedurende de race steeds meer naar voren. In de slotmeters van de wedstrijd leek het uit te draaien op een duel tussen de Duitse Leonie Beck en de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, maar kwam Van Rouwendaal alsnog langszij.

'Ik had hele race niks gedaan'
"Voor mijn gevoel heb ik de hele race niks gedaan. Als er een versnelling was, liet ik iemand anders het werk doen. Eerst was dat Rachele Bruni en toen heb anderhalve ronde nog op Leonie Beck's voeten gelegen. Ik wilde niet te snel op kop gaan in de laatste ronde, want dan word je sowieso teruggehaald. Dit is precies wat ik voor ogen had. Als die twee (Beck en Cunha) met elkaar in gevecht zouden komen, wist ik dat ik de iets langere weg moest kiezen en rechts van de finishstraat moest sprinten."

'Ik moest meer chillen'
De geboren Baarnse eindigde maandag nog als 10e op de 5 kilometer. Op die afstand ging het goud naar Cunha. "Je moet altijd maar die knop omzetten. Dat ging na de 5 redelijk snel. Ik wist: de vorm is er gewoon. Er moest gewoon iets veranderen in mijn slag, ik moest gewoon een beetje meer chillen," aldus Van Rouwendaal.