Wat Feyenoord van de Manchester Derby kan leren
i

Pro Shots

Wat Feyenoord van de Manchester Derby kan leren

admin • 17:19, 15-09-2016 / Laatste Update: 12:58, 08-01-2024

We hopen dat Giovanni van Bronckhorst naar de Manchester Derby heeft gekeken. Daar kon de Feyenoord-trainer wel wat van leren. Niet van het soms fabelachtig positiespel van City, maar van de twee spelopvattingen die Manchester United-manager José Mourinho altijd laat zien. Waarom kan dat de Feyenoord-fans hoop geven voor de wedstrijd van donderdagavond?

Mou

Je hebt de Manchester Derby misschien gemist, waardoor je denkt: ‘hoe kan ik dit stuk nou in hemelsnaam gaan begrijpen?’. Voor de mensen die het niet hebben gezien: jullie kunnen je vast wel 1 wedstrijd onder leiding van José Mourinho herinneren. Bij FC Porto, bij Chelsea, bij Real Madrid of bij Manchester United - het maakt niet uit. Mourinho wijkt nooit af van zijn systeem. Zelfs niet als de tegenstander zijn ploeg helemaal wegtikt.

De 1e helft

Want dat was de eerste 45 minuten het geval in de Manchester Derby. City lokte United uit de tent en maakte van The Reds de middelman in een mega-rondo. Paul Pogba en Marouane Fellaini hadden de grootste moeite om de ontketende Kevin de Bruyne en David Silva af te stoppen. Dat kwam doordat City vanuit het centrum mocht opbouwen, maar óók door het statische middenveld dat je krijgt door de combinatie van twee powerhouses als Pogba en Fellaini. Door hun gebrek aan snel- en wendbaarheid kunnen zij de ruimtes niet dichtlopen als het spel snel van links naar rechts gaat. Daardoor kwam of Silva of De Bruyne makkelijk in positie.

De 2e helft

In de 2e helft veranderde dat: Mourinho hield vast aan zijn systeem, maar besloot in de as een mannetje op te schuiven waardoor opbouwen door het centrum onmogelijk werd. United dwong City om de lange bal te spelen. City-trainer Pep Guardiola bedacht daar een plannetje voor: hij bracht Leroy Sané in, die als opdracht kreeg om het veld breed te houden. Daarmee zorgde de Spaanse oefenmeester voor een extra exit-route, die door de snelheid van Sané optimaal te benutten, vaak resulteerde in een gevaarlijke counter.

Profiteren

Afhankelijk in welke variant Manchester United zal spelen, die van de 1e of 2e helft, kan Feyenoord hiervan profiteren. De Rotterdammers hebben met Dirk Kuyt, die soms als ‘10’ en soms als tweede spits staat, en Tonny Vilhena twee spelers die veel over het middenveld bewegen.

Daarnaast heeft Van Bronckhorst met in ieder geval 1 vlugge vleugelspeler (Berghuis) iemand die langs de Engelse schoppers op het middenveld kan snellen. Zo kan Feyenoord in beide variaties van de zwakke punten van United profiteren. Hier moeten we ook de opstomende backs van Feyenoord niet vergeten: hun snelheid kan belangrijk worden in de omschakeling en een man-meer-situatie creëren op de United-helft.

Herrera

Deze blauwe hemel kan door één bliksemschicht echter een stuk donkerder worden. Ander Herrera liet in de Manchester Derby zien de gaten die Pogba/Fellaini lieten vallen wél te kunnen belopen. De Spanjaard is daar ook meteen de enige mee: Morgan Schneiderlin en Bastian Schweinsteiger zijn allebei ook niet de snelste en meest wendbare spelers op de controlerende posities.

Conclusie

Ook al speelt Manchester United waarschijnlijk met een B-elftal; Feyenoord zal de pijlsnelle aanvallers eerst moeten afstoppen. Als de bal eenmaal in hun bezit is, zal het minimaal één van de twee lessen uit de Manchester Derby moeten uitbuiten om een resultaat te boeken.