Dit is Eugene Omalla: voormalig rugbyer met Oegandese vader, is de 'redder van de estafette'
i

Eugene Omalla op de Olympische Spelen © Getty Images

Dit is Eugene Omalla: voormalig rugbyer met Oegandese vader, is de 'redder van de estafette'

21:30, 03-08-2024 / Laatste Update: 21:46, 03-08-2024

Eugene Omalla komt pas sinds 2024 voor Nederland uit, maar is nu al van groot belang gebleken voor TeamNL op de Olympische Spelen. De voormalig rugbyer én Afrikaans recordhouder startte om een bijzondere reden met atletiek.

De 23-jarige 400-meterspecialist is geboren in Zoetermeer. Een Nederlands accent heeft hij alleen niet meer. "Ik ben in Nederland geboren, maar nu studeer ik in de United States", vertelde hij voor de camera van de NOS.

Op zijn zevende verhuisde hij namelijk naar het land van zijn vader. Op zijn veertiende studeerde hij samen met zijn tweelingbroer op een kostschool in Kenia, waar ze veel rugbyden. In het begin van zijn atletiekcarrière kwam hij niet voor Nederland, maar Oeganda uit.

Rugby

Pas op 17-jarige leeftijd veranderde Omalla's focus van rugby naar atletiek. En dat had niet per se met de liefde voor de sport te maken. "Ik wilde in Amerika studeren, op een college, en toen zei ik tegen mijn vader en moeder dat ik iets anders dan rugby moest doen", aldus de sprinter.

"En toen liep ik direct al best wel snel." Het leverden hem en zijn tweelingbroer een studiebeurs op voor de McKendree University in Illinois. Het universiteitsleven als atleet bleek succesvol. In februari 2024 rende hij een Afrikaans indoorrecord. Op de 400 meter indoor finishte hij in 45,18 seconden, sneller dan de Nederlandse indoorrecordhouder Liemarvin Bonevacia. Tweelingbroer Jamie rent iets langzamer. Zijn pr staat op 46,81 seconden.

Plotseling vervanger

Omalla moest diezelfde Bonevacia plotseling vervangen op de openingsdag van het olympisch atletiek. Hij kwam voor de 4x400 meter mannenestafette, maar moest zich direct ook bewijzen op de 4x400 meter gemengde estafette. En dat deed hij met verve. Sterker nog. Hij was zaterdagavond onderdeel van de grote sensatie in Stade de France, waar TeamNL uiteindelijk dankzij een waanzinnige eindsprint van Femke Bol goud pakte.

Waarom niet rennen voor Oeganda?

Omalla woonde slechts zeven jaar in Nederland. In Amerika rende hij onder de Oegandese vlag, maar omdat hij en zijn broer nog niet voor een nationaal team waren uitgekomen, mocht hij een keuze maken. Die keuze viel toch op Nederland, waar hij in de estafetteploeg mee zou doen om de medailles.

Alles over de Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.