Khalid Choukoud loopt zondag voor de zesde keer de TCS Amsterdam Marathon. In 2016, 2021 en 2022 won hij in de hoofdstad de nationale titel op de marathon en ook dit weekend is hij erop gebrand een mooie prestatie neer te zetten. Sportnieuws.nl sprak met de 38-jarige langeafstandloper. "Amsterdam is mijn favoriete marathon, ik ben hier altijd snel."
Nog niet zo lang geleden spraken we Khalid Choukoud in Parijs, waar hij ontzettend baalde van zijn olympische marathon. In Tokio 2021 had hij al moeten uitstappen wegens maagklachten, in Parijs liep hij hem wel uit, maar was hij eigenlijk doodziek. Ga er maar aan staan: 42 kilometer en een beetje hardlopen in de verzengende zomerhitte terwijl je de kolder in de kop hebt. Inmiddels kon hij er een beetje om lachen: "Eigenlijk was dit ook een topprestatie."
10 augustus 2024, 12:50
Het zat hem nog hoog dat hij in Tokio drie jaar geleden zijn marathon moest staken na 26 kilometer met maagklachten, dus zaterdagochtend in Parijs moest en zou Khalid Choukoud (38) de eindstreep halen. Werd hij vrijdagavond toch weer ziek zeg, maar dat hield hem niet tegen. Choukoud finishte als een strijder als 58ste: "Dit was echt de zwaarste marathon die ik ooit heb gelopen."
Half Amsterdam verkouden
Half Amsterdam - en waarschijnlijk ook de rest van Nederland - is verkouden als je afgaat op de geluiden op straat of in de tram. Hoe ging Choukoud ervoor zorgen dat hij geen virus oploopt in aanloop naar zondag? "Dat is een beetje moeilijk, je kan ziek worden niet echt vermijden. Ik bedoel, ik kwam maandag terug uit Marokko. In het vliegtuig hoorde ik veel mensen hoesten en niezen. Wat doe je dan? Als je ziek wordt, dan word je ziek. Als je weerstand goed is, dan is de kans klein dat je ziek wordt."
"In Parijs heb ik gewoon pech gehad", zei hij. "Dat heb je met topsport. Je balanceert echt op het randje van je kunnen. Daardoor ben je kwetsbaar om ziek te worden. Hoe dieper je gaat, hoe kwetsbaarder je bent. Als ik mijn bloedvorm van Valencia (in december 2023 liep Choukoud daar zijn PR 2.07.37, red.) had gehaald in Parijs, dan was ik in de top 10-15 geëindigd."
17 oktober 2024, 15:05
De 49ste editie van de Amsterdam Marathon vindt zondag plaats in de hoofdstad. De weersvoorspelling ziet er vooralsnog hoopvol uit: zuidenwind, 18 graden en zon. Donderdag werden de elite atleten gepresenteerd in het Concertgebouw, dat misschien wel volgend jaar bij het jubileum langs de route ligt. Sportnieuws.nl was aanwezig bij de persconferentie.
Amsterdam, zijn mooiste
Het mocht dan zonde zijn van de bloedvorm waar hij in verkeerde vlak voor de Spelen, de 'langzame' 2 uur en 15 minuten die hij erover deed, zorgde er ook voor dat hij rap aan de voorbereiding voor Amsterdam kon beginnen. "Als ik 2.09 had gelopen in Parijs, dan had ik langer moeten herstellen. 2.15 loop ik bij wijze van spreken ook weleens in training."
Het wordt de zesde keer dat Choukoud aantreedt in het Olympisch Stadion voor de marathon. "Amsterdam is mijn favoriete marathon, ik ben hier altijd snel. Het is een vertrouwd parcours. De organisatie doet altijd goed zijn best, ze luisteren altijd naar mijn persoonlijke wensen. Ik loop hier elk jaar een minuutje sneller. Hopelijk duik ik zondag onder de 2.07.37. Ik wil in elk geval op het Nederlandse podium staan."
Wind kan roet in het eten gooien
Vanzelfsprekend is het niet dat er zondag een minuutje van zijn eigen tijd afgesnoept wordt, zo besefte hij zelf ook. "Dave (manager Klink, red.) en ik beslissen zaterdag pas wat het strijdplan is, aan de hand van hoe de wind staat. Ik hoorde dat het windkracht 6-7 wordt, dan wordt het echt heel zwaar om op een schema van 2.06 weg te gaan. Dus die beslissing stel ik nog even uit."
Is er nog een deel van het parcours waar hij het meeste naar uitkijkt? "Poeh, tijdens de wedstrijd ben ik daar te gefocust voor. Ik hoor veel atleten zeggen dat ze genieten onderweg, maar je bent niet aan het genieten hoor. Je bent echt alleen maar geconcentreerd om die kilometertijden constant vast te houden en dan zie je weinig onderweg. Alleen maar als je het stadion binnenkomt, die laatste bocht. Dan pas geniet je ervan, de laatste vierhonderd meter."