Topatlete Femke Bol zorgt voor verbaasde gezichten: 'Dat geschreeuw werd steeds harder'
i

Femke Bol (l) en Lieke Klaver vol ongeloof na hun gouden race. © Getty Images

Topatlete Femke Bol zorgt voor verbaasde gezichten: 'Dat geschreeuw werd steeds harder'

12:00, 26-12-2024

"Raken we daar ooit over uitgepraat?", de vraag stellen, is hem beantwoorden. Femke Bol stal afgelopen zomer de show op de Olympische Spelen in Parijs en ook andere olympisch kampioenen hebben de mond nog steeds vol van de optredens van de Nederlandse topatlete.

Tweevoudig olympisch hockeykampioenen Naomi van As en Ellen Hoog kijken in hun podcast voor Sportnieuws.nl terug op 2024 en bespreken hun hoogtepunten. Zodra ze over Femke Bol beginnen, komen de emoties van het moment weer naar boven.

"Raken we er ooit over uitgepraat?", vraagt Van As zich af, terwijl ze zelf het antwoord ook wel weet. "Ze won brons, zilver en goud", weet Hoog, die nog altijd vol ongeloof zit over de 4x400 meter mixed relay. "Laten we het even over die gouden medaille hebben, want dat was wel echt fenomenaal."

Dit is topatlete Femke Bol: Belgische vriend Ben én vriendin Lieke Klaver helpen wereldster door rollercoaster

6 maart 2025, 21:58

Femke Bol is een fenomeen op twee benen. Met of zonder horden, op de 400 meter is ze van uitzonderlijke kwaliteit. Op de Olympische Spelen in Parijs ging ze door een rollercoaster met goud én een mislukte individuele race. Gelukkig heeft ze haar vriend om haar te helpen. Dit is Femke Bol, de 24-jarige topatlete uit Amersfoort die Nederland aan het eerste goud op de EK indoor hielp.

Liemarvin Bonevacia

"Ze begon als vierde en haalde in de laatste 100 meter iedereen in, ongelooflijk", aldus Hoog over spannende race van Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Eugene Omalla. "Het zijn natuurlijk allemaal individuele sporters, maar dit deden ze echt als een team. En je zag ook toen Bol over de finish kwam, dat Liemarvin net zo blij was, terwijl hij niet mee kon rennen." Liemarvin Bonevacia, vast onderdeel van het team, moest geblesseerd toekijken.

"Dat is een hecht groepje en daar geloof ik wel heilig in", aldus Hoog. "Als je je als team sterk voelt en het leuk met elkaar hebt, dat je dan beter presteert. Dat was fantastisch om te zien. Ik zat op de bank en dacht dat het misschien brons zou worden. En degene met wie ik keek zei: ‘Jawel, dit is Femke Bol, dat wordt sowieso zilver.’ Ik dacht echt dat het brons zou worden, maar het werd goud. Je ziet voor die finish haar hoofd al veranderen.”

Terras in Parijs

"Je hebt ook die beelden waarop je Lieke Klaver van achteren al helemaal ziet juichen", weet Van As. "En dan zie je Bol ook juichend over de finish komen. Ik weet nog waar ik was."

"Ik zat in Parijs op een terrasje bij een restaurant en we zaten op onze telefoon te kijken. Je kent mij, ik kan natuurlijk niet zachtjes juichen. Op een gegeven moment werd dat geschreeuw natuurlijk steeds harder. Die mensen die naast ons zaten, een Aziatische familie, die zaten te kijken van 'wat doen die mensen?'. Toen dacht ik: ja mensen, dit zijn nou de Spelen. Je gaat er helemaal in op en gaat er helemaal in mee."

"Je krijgt bijna het gevoel dat je zelf op die baan staat", vindt Van As. "Wat natuurlijk zeker niet zo is. Maar dat meeleven en die zenuwen als je kijkt. Ongelooflijk.” Hoog: “Het is heftiger dan als je zelf speelt. Je zit tegen die tv te schreeuwen en ik zat haar met mijn handen zo te duwen.” Van As lachend: “Te petsen op haar kont.”

Spaans benauwd

Hordenlopen is overigens niks voor de twee toppers. Van As: “Je moet precies goed uitkomen met je passen bij het hordelopen. Je moet een ritme hebben, dus wij zouden er niet goed in zijn. Wij hebben geen ritme. Die hoogte halen we wel.”

“Jij", lacht de veel kleinere Hoog. "Ik ga er onderdoor denk ik, ik ga er gewoon doorheen.” Van As: “Nou, toen wij op die atletiekbaan stonden en die horden zagen, ik kreeg het Spaans benauwd. Ik breek m’n poten."

Luister de podcast

Ex-tophockeysters Ellen Hoog en Naomi van As nemen speciaal voor Sportnieuws.nl het veelbewogen sportjaar 2024 door en staan stil bij de vele hoogtepunten. Van Femke Bol tot Mathieu van der Poel en van Sifan Hassan tot Max Verstappen. De eindejaarspodcast is hieronder te beluisteren, of via Spotify of het YouTube-kanaal van Sportnieuws.nl.