Woede in België vanwege 'liegende' Nederlander in atletiekwereld: 'Het is een schande'
i

Rutger Smith moet het deze maand ontgelden in België © Getty Images

Woede in België vanwege 'liegende' Nederlander in atletiekwereld: 'Het is een schande'

11:29, 19-10-2024 / Laatste Update: 12:38, 19-10-2024

In België is hard uitgehaald na een deel van de Nederlanders die werkzaam zijn in de atletiekwereld. Twee landgenoten die in België werken moeten het flink ontgelden na kritiek over hun functioneren.

De kritiek wordt verwoord door Jacques Borlée, die onlangs afscheid nam als trainer van de Belgische mannenteam op de 4x400 meter. De sportfederatie Atletiek Vlaanderen heeft namelijk twee Nederlanders in dienst. Topsportcoördinator Rutger Smith en sprintcoach Bram Peters bekleden daar belangrijke functies, maar daar snapt Borlée helemaal niets van.

'Hollandse dictatuur'

Hij gaat tegenover Het Nieuwsblad flink los en spreekt zelfs van een 'Hollandse dictatuur'. Die is hij helemaal beu. "Voor hen is er wel geld, voor onze coaches niet", zo briest hij. Als het aan de 67-jarige Borlée ligt, wordt er gewoon voor Belgische begeleiders gekozen. "Maar we kiezen voor een 32-jarige Nederlander die geen enkele ervaring heeft als hoofdcoach."

'Liegende Rutger Smith'

Borlée vindt het duo maar niets. Ook Smith kan er volgens hem weinig van. "Het is een schande. Hoe is het mogelijk dat wij omringd zijn door zulke onbekwame figuren?" Borlée legt vervolgens uit dat hij beide Nederlanders niet meer wil en hoopt zelfs dat de Belgische sportminister ingrijpt. "Smith begrijpt niets van het hele proces, gaat alle richtingen uit en liegt voortdurend", aldus de kiezelharde Borlée.

Kritiek wordt weerlegd

De voorzitter van Atletiek Vlaanderen, Gery Follens, kan zich niet vinden in de kritiek van zijn landgenoot. "Zoals in elk ander bedrijf bepaalt de vertrekkende werknemer toch niet wie hem opvolgt?", zo weerlegt Follens de woorden van Borlée. Hij is van mening dat alle partijen nog steeds achter de keuze voor de Nederlanders staan.

Borlée greep een week geleden zelf overigens naast een felbegeerde functie. Hij hoopte na zijn vertrek voorzitter van de Franstalige atletiekbond te worden. Hij werd echter afgetroefd door Jessica Mayon, die zo de eerste vrouw op die post werd.