BLOG: Ajax past perfect in 'Je Zal Het Maar Hebben'

BLOG: Ajax past perfect in 'Je Zal Het Maar Hebben'

admin • 16:28, 22-01-2016 / Laatste Update: 11:07, 12-12-2023

Ajax-spelers kampen met nogal wat beperkingen, vindt Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek. 'Kijk voor de grap eens twee afleveringen van Je Zal Het Maar Hebben en zoek de overeenkomsten met Ajax anno 2016. Dat zijn er nogal wat: ze weten allebei dat ze hun gebreken hebben, nemen dat voor lief en leven hun leven op de voor hun best mogelijke manier.'

Ik hoop dat de volgende aflevering van 'Je Zal Het Maar Hebben' over Ajax gaat. Voor de mensen die het TV-programma niet kennen: een presentator gaat op bezoek bij mensen met een beperking die toch het beste van hun leven maken.

Kijk voor de grap eens twee afleveringen van 45 minuten achter elkaar (neem wel een kwartier theepauze) en zoek overeenkomsten met Ajax anno 2016. Dat zijn er nogal wat: ze weten allebei dat ze hun gebreken hebben, nemen dat voor lief en leven hun leven op de voor hun best mogelijke manier.

Er is één verschil: je hoort de échte helden nooit zeuren over hun kwalen.

Frank de Boer doet dat wel. Al tijden horen we hoe moeilijk het is om in deze tijd een spits aan te trekken. Ajax heeft een frontman nodig die hen naar het kampioenschap schiet. De mannen die dat kunnen, komen niet naar Amsterdam. De mannen die dat schijnen te kunnen, worden gewogen en te licht bevonden. De jongens die dat in de toekomst zouden moeten kunnen, zijn nog minder dan Yaya Sanogo.

Ja ja, mensen. Het leven als hoofdtrainer van Ajax gaat niet over rozen.

Zeker niet als je De Boer heet. Vijf jaar lang is hij de melktiet waar de net gebaarde zuigelingen naar grijpen. Het is hun enige manier van overleven en dat geldt niet anders voor de Ajax-jongelingen. Elke keer als zij jankend in een hoekje blêren dat ze het niet meer weten, komt De Boer met een oplossing.

Een oplossing voor de gemiste kansen van spits Arek Milik heeft hij nog niet gevonden. Misschien heet die wel Bertrand Traoré. Voor hem is het nóg moeilijker om te scoren met zijn hoofd dan voor Milik. En is de Poolse aanvaller dé stormram die in de 77e minuut binnen de lijnen komt en de beslissende treffer maakt? In mijn ogen niet.

En daarbij: is het fair om wonderen - lees: constante prestaties -  te verwachten van een aanval die niet ouder is dan 23? In Nederland ben je dan misschien al 'ervaren', in de rest van de wereld sta je dan nog steeds in je pupillenschoenen.

Misschien moet De Boer zijn jongens loslaten en hun gang laten gaan.

Ze zijn immers geen 18 meer, hè. Ajax' voorhoede, inclusief nummer tien, vult elkaar perfect aan. Anwar El Ghazi en Davy Klaassen kunnen een bal afmaken als ze rond 11 meter voor de goal staan, Victor Fischer en Milik zijn rond de rand van het strafschopgebied op hun best. Alleen kunnen ze het nog niet, samen misschien wel. Ajax zal dezelfde richting als Barcelona en Liverpool op moeten gaan: veel beweging voorin, spelers die door elkaar lopen en toch alle posities bezet houden. Met meer dan één échte spits spelen. Geen waslijst aan instructies, maar twee simpele aanwijzingen: doorschuiven en doldraaien.

Tsja...

Je Zal Het Maar Hebben.

Door: Bram Steenbeek