BLOG: Feyenoord alleen mét Legioen welkom in Jupiler League

BLOG: Feyenoord alleen mét Legioen welkom in Jupiler League

admin • 13:08, 11-01-2016 / Laatste Update: 09:03, 07-01-2024

Feyenoord stroomde drie jaar geleden niet in bij de pilot waarbij jong-teams de Jupiler League betraden. Coach Giovanni van Bronckhorst zou het nu graag anders zien. Zijn talenten komen niet helemaal uit de verf bij Feyenoord 1, en zouden dus ideaal kunnen harden op het tweede niveau van Nederland. Vanuit zijn oogpunt misschien logisch, maar het verpest de sfeer voor de aanhang van normale teams, schrijft Sportnieuws-redacteur en Fortuna-supporter Nort Hesse.

De kop van dit stuk had iedere willekeurige club kunnen bevatten die het een goed idee lijkt om met een tweede team in de Jupiler League te spelen. Ik heb dus niks tegen Feyenoord en ook niks tegen Jong Feyenoord. Wel heb ik iets tegen jong-teams in de Jupiler League. Voor een supporter die al sinds de degradatie van ‘zijn’ club in 2002 wedstrijden in de krochten van de eerste divisie moet kijken, zijn de jong-teams een van de grootste dieptepunten in bijna 13 jaar. En geloof me, ik heb dieptepunten meegemaakt met en bij Fortuna Sittard.

Er zijn genoeg redenen om te vallen over de deelname van dit soort teams. Laten we maar eens beginnen met het aloude stokpaardje van competitievervalsing. Ajax gebruikte bijvoorbeeld in seizoen 2014/2015 maar liefst 46 spelers voor hun jong-team (Jong PSV en Jong FC Twente gebruikten respectievelijk 42 en 19 spelers). Onder de 46 Ajacieden zaten de vaste krachten van het team, enkele A-junioren, maar ook spelers als Jasper Cillessen, Joël Veltman, Viktor Fischer en Kolbeinn Sigthórsson. Iets waar je als supporter van de tegenstander niet al te gelukkig van wordt, als je op maandagavond in het onoverdekte uitvak van De Toekomst naar de warming-up van die toppers staat te kijken.

Nog zoiets, maandagavond. Wie verzint het om op die dag te gaan voetballen? Ik weet dat de competitie van de Jong teams over het algemeen op maandagavonden wordt afgewerkt, maar laat ze zich aanpassen aan de Jupiler League in plaats van andersom. De sfeer komt het in ieder geval niet ten goede. Oók niet wanneer er op een kleinere locatie wordt gespeeld, zoals De Herdgang, of De Toekomst. Ter illustratie van die sfeer een video van Jong FC Twente - Fortuna Sittard, een troosteloze maandagavondwedstrijd, met een voor mijn club nóg troostelozer resultaat (3-0).

De sfeer brengt me gelijk weer terug bij Feyenoord. Misschien kunnen we het op een akkoordje gooien. Jullie mogen een plekje in de Jupiler League, op voorwaarde dat de thuiswedstrijden in De Kuip worden gespeeld én dat het voltallige legioen daarbij aanwezig is. Het aantal spelers dat wordt gebruikt en de speeldag kunnen we dan wel door de vingers zien.

Door: Nort Hesse