BLOG: Feyenoord is een bodybuilder met angst voor chihuahua’s

BLOG: Feyenoord is een bodybuilder met angst voor chihuahua’s

admin • 10:34, 16-01-2016 / Laatste Update: 22:38, 12-12-2023

Alle Feyenoorders zijn er dit jaar heilig van overtuigd: we worden kampioen. Maar als het aan de belangrijkste man bij Feyenoord ligt, trainer Giovanni van Bronckhorst, dan hoor je het woord 'titel' nooit. Hij wil niet over de titel praten en speelt daar voorlopig ook niet meer om. Het maakt van Feyenoord een bodybuilder met angst voor chihuahua’s, vindt Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek.

Geen woorden maar daden, dát is Feyenoord. Ten minste, dat laten ze altijd voorkomen. Feyenoord heeft op dit moment alles: een goede selectie, een fantastische achterban, een nog mooier stadion en een paar personen die de heropleving van de club telkens maar weer naar beneden weten te halen. En het ergste is: één van hen zit nog op de stoel van de hoofdtrainer ook.

Giovanni van Bronckhorst trekt de bekendste strijdleus van Feyenoord wel eens in twijfel. Twee maanden geleden vertelde hij RTV Rijnmond voor de wedstrijd tegen FC Twente dat hij Hakim Ziyech als een ‘potentiële versterking’ zag. Het is nu 15 januari en waar speelt Ziyech? Nog steeds bij Twente. Da’s toch anders dan ‘geen woorden maar daden’.

Hebben ze dan nóg een middenvelder nodig? Feyenoord heeft daar toch al een luxeprobleem met Lex Immers, Jens Toornstra, Tonny Vilhena, Karim El Amhadi.

Geen van allen kan Feyenoord echter naar een hoger niveau schieten. Schop daarom Immers lekker Het Kanaal over en laat ‘m lekker pijltjes gooien in Engeland. El Ahmadi gaat over een jaar naar De Zandbak, Toornstra is na het vertrek van Fred Rutten een karikatuur van zichzelf en Vilhena loopt over een half jaar gratis de deur uit.

Dan houd je Simon Gustafson over als creatieve middenvelder. Daarachter zit dan nog meer talent. Ik weet één ding: dan hoef je het woord ‘titelkandidaat’ de komende jaren ook niet te laten vallen. En ja, dat moet ik Van Bronckhorst wel nageven: op dat gebied voegt hij wél daad bij woord. Hij wil niet over de titel praten en speelt daar voorlopig ook niet meer om.

Het maakt van de club een bodybuilder die schrikt als hij een chihuahua hoort blaffen. Kijk eens naar die (kwalitatief) brede selectie. Doet echt niet onder voor die van PSV of van Ajax, die wel uitspreken voor de titel te gaan. Elke keer als iemand dat naar Van Bronkhorst blaft, zijn het woorden in plaats van daden die de boventoon voeren. Die teruggetrokken houding maakt van de club nu niet meer dan een van de kandidaten voor Europa League-voetbal.

Juist daarom, Gio, trek die acht miljoen uit (ja, die staan op de bankrekening) en leg Ziyech vandaag nog vast. Die zorgt wel voor daden. Kan Van Bronckhorst zijn woorden mooi bewaren voor op de Coolsingel.

Door Bram Steenbeek