BLOG: Supporters bij Duitsland-Nederland zijn helden
i

ANP VINCENT JANNINK

BLOG: Supporters bij Duitsland-Nederland zijn helden

admin • 18:14, 17-11-2015 / Laatste Update: 12:48, 15-01-2024

Duitsland-Nederland is normaal gesproken een wedstrijd om naar toe te leven. Al is-ie vriendschappelijk zoals vanavond, het is de klassieker onder de interlands. De terreuraanslagen in Parijs maken de beleving totaal anders. Die Mannschaft en Oranje strijden niet tegen elkaar, maar samen tegen terreur en vóór vrijheid. Laten we met z'n allen kijken hoe dat eruit ziet en een diepe buiging maken voor de supporters die naar de Duitse stad Hannover zijn afgereisd. Zij zijn helden, schrijft Sportnieu

Deze blog is geschreven voor de afgelasting van de wedstrijd Duitsland-Nederland.

Als je zelf geen kaartje hebt gekocht: stel je dan eens even voor dat je er een had gekregen - of laten we zeggen had gewonnen toen je per ongeluk te veel geld in de snoepautomaat gooide... Stel je voor dat je ook nog de tijd had gehad om met je vader een paar uurtjes in de auto te zitten naar Hannover. Zou je dan gaan? Ik zou zelf eerlijk gezegd twijfelen.

Het zwalkende Oranje heeft qua populariteit zo'n beetje het dieptepunt bereikt en een nieuwe vernedering tegen aartsrivaal Duitsland was (misschien wel 'is') het meest logische scenario vanavond. Alleen al in dat licht ben je een topsupporter als je bereid bent de Bende van Blind aan te moedigen. Zo hoort het: échte vrienden staan je ook bij als het verdomde slecht met je gaat, al is het je eigen schuld.

Maar dan komt daar de donkere wolk van terreurdreiging nog eens bij. Zonder een gevoel van angst te willen aanpraten: we spelen tegen Duitsland, tegen het team dat zich vrijdagavond uren moest verstoppen in de kleedkamer van Stade de France, omdat vlak buiten het stadion in Parijs bommen afgingen. We voetballen ín Duitsland, een boegbeeld van Europa, een natie die net als Frankrijk meedoet in de strijd tegen de terroristische organisatie IS in Irak. Tegelijkertijd is in Brussel België-Spanje afgelast, omdat er 'sterke aanwijzingen' zijn dat het duel een nieuw doelwit is voor terroristen. Een beetje huiver is dus helemaal zo gek niet. Relativeren is het enige medicijn: de terreurdreiging was al groot en is door een nieuwe aanslagen in Parijs niet groter geworden. Net zoals het risico dat je onder een auto komt niet groter wordt als het iemand anders in de straat is overkomen.

Maar het is geweldig dat de wedstrijd doorgaat. Het is goed dat de voetbalbonden en beide teams de moed hebben gevonden om een signaal af te geven: wij laten ons niet kleineren door een stel imbecielen met machinegeweren en bomgordels. Wij laten ons de vrijheid niet afpakken om met elkaar plezier te beleven aan een voetbalwedstrijd. Wij gaan door waar we mee bezig waren. Dat het Nederlandse en zeker ook het aangeslagen Duitse elftal schijt hebben aan terrorisme, is een applaus waard.

Maar dan moeten er wel mensen op de tribunes zitten om te applaudisseren. Naar schatting zijn dat er 30.000, van wie verreweg de meesten uit Duitsland komen. Dat zijn dus tienduizenden helden. Voetbalsupporters die zich niet laten afschrikken door de onophoudelijke stroom van mediaberichten over extra veiligheidsmaatregelen. Het zijn de werkelijke voorvechters van vrijheid die vanavond het Franse volkslied meeneuriën. Ze verdienen lof. Een diepe buiging, zelfs. Als het een leuk vriendschappelijk potje wordt, hebben we allemaal een beetje gewonnen.

Door: Stefan ten Teije

Lees ook: KNVB reageert op ‘dure’ Kuipers: Opbrengsten hoger dan kosten

Lees ook: Björn Kuipers kost amateurclub enorm veel geld

Lees ook: Ronaldo: Ik zal het Cristiano Junior ooit vertellen (video)