Ex-schaatser over noodlottig ongeval: 'Ik wist meteen dat het helemaal mis was'
i

Christeijn Groeneveld (rechts) vlak voor zijn ongeluk. © Getty Images

Ex-schaatser over noodlottig ongeval: 'Ik wist meteen dat het helemaal mis was'

22:14, 03-11-2024 / Laatste Update: 22:16, 03-11-2024

De topsportcarrière van schaatser Christijn Groeneveld kwam in 2013 abrupt ten einde toen hij tijdens de laatste ronde van een training hard ten val kwam en met 60 kilometer per uur tegen de boarding sloeg. In zijn recent verschenen biografie 'Ruggengraat' schrijft Groeneveld openhartig over dit kantelpunt in zijn leven en zijn lange revalidatieproces.

Aan tafel in het televisieprogramma Carrie op Vrijdag vertelt Groeneveld openhartig over het moment dat hij ten val kwam. Hij was bezig aan de laatste ronde van een training toen het helemaal misging: “Op dat moment zelf wist ik al meteen dat het helemaal mis was. Ik had heel veel pijn, maar wist ook meteen dat ik helemaal geen gevoel meer had vanaf mijn middel naar beneden."

Groeneveld bleef opmerkelijk kalm tijdens het moment van de val, maar werd met spoed naar het ziekenhuis in Traunstein gebracht, vlakbij de plek van het ongeluk in Inzell. “Daar ben ik meteen geopereerd en heb vervolgens twee weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan een groot deel op de intensive care, met mijn verwondingen en een imcomplete dwarsleasie,” vervolgt hij.

'Onbeschrijfelijk'

Boezemvriend en collega-schaatser Koen Verweij was ook in Inzell op het moment van het ongeluk. Hij zag de traumahelikopter overvliegen, zonder te weten dat zijn goede vriend daar op dat moment in lag. Toen hij op de hoogte werd gebracht van de situatie, bezocht hij zijn kameraad in het ziekenhuis.

Openhartig deelt hij bij het televisieprogramma Carrie op Vrijdag wat er op dat moment door hem heen ging: “Het is onbeschrijfelijk. Je kunt het je niet voorstellen, want je traint altijd met hem. En dan hoor je dat het mogelijk is dat het niet meer goedkomt. Dat is gewoon slikken, dat is heel erg voor die persoon. Ik vond het voornamelijk heel erg.”

Grappen

“Hij was vermoeid,” gaat Verweij verder over de manier waarop hij zijn jeugdvriend in het ziekenhuis aantrof. Ondanks het leed dat op dat moment gaande was, dollen de twee met elkaar en maken ze grappen. “We maakten natuurlijk wel weer een grapje om het te breken, zo zijn wij. Maar het was wel zwaarbeladen,” licht Koen verder toe.

De twee vrienden maakten niet alleen grappen met elkaar, maar haalden ook regelmatig grappen uit bij collegaschaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst, zoals te lezen is in de vele anekdotes in Christijns boek. Een memorabele grap was het plakken van een dildo met een zuignap op de auto van Sven Kramer, die nietsvermoedend wegreed, tot grote hilariteit van de jeugdvrienden.

Revalideren

Na zijn periode in het ziekenhuis gaat Groeneveld naar een revalidatiecentrum, terwijl Verweij zijn carrière voortzet. Het revalidatieproces vond Christijn verschrikkelijk: “Ik kwam natuurlijk uit het leven van een topsporter, en vooral toen we bij TVM in de ploeg zaten, was alles zo goed geregeld. Dan kom je ineens in een revalidatiecentrum terecht met een kamergenoot die je niet kunt kiezen. Ik was ook echt een patiënt op dat moment, dus ik moest het ondergaan, maar het was niet de meest inspirerende omgeving die er bestaat.”