René van der Gijp heeft in zijn leven een aardig zakcentje verdiend. Eerst als profvoetballer, later als vast gezicht van Veronica Inside - en de latere varianten - en zijn boeken. Van der Gijp profiteerde bij het eerste boek van een fout bij de uitgever. In één klap verdiende hij veel geld.
"Aan dat boek (Gijp, red.) heeft Voetbal International veel geld verdiend, toch?", opende presentator Wilfred Genee het bal bij Vandaag Inside. "Nee, dat viel wel mee", lachte Johan Derksen, oud-hoofdredacteur van het blad. "Maar Michel (van Egmond, de schrijver, red.) en hij wel", voegde hij eraan toe. Wat bleek; de directeur van de uitgever had er niet op gerekend dat het boek zo'n doorslaand succes zou worden en stelde een veel te hoog bedrag van de verkoopprijs per exemplaar voor aan Van der Gijp en Van Egmond.
20 januari 2025, 15:30
René van der Gijp is een naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Is het niet als oud-voetballer, dan is het wel van zijn boek 'Gijp' of zijn aanstekelijke lach als vast gezicht bij Vandaag Inside - en eerder Voetbal Inside. Dit is René van der Gijp, die niet wegloopt van een ruzie met Johan Derksen en niks geeft om wat anderen van hem vinden.
'Eén miljoen per persoon'
"Hij denkt van: die voetbalboekjes... 50 duizend (exemplaren). Maar, hij wilde gul zijn: als je er 200 duizend verkoopt, krijg je dat. En als je er 300 duizend verkoopt, dan krijg je dat. Toen waren het er 300 duizend", blikte Derksen terug. Daarop haakte Van der Gijp in. "Bij 300 duizend kregen we achttien euro (per boek) geloof ik", lachte Gijp.
Toen grote baas zag dat hij op een bepaalde datum een 'godsvermogen' moest betalen aan Van der Gijp en Van Egmond 'werd die helemaal gek', volgens Derksen. "Dat ging om bijna een miljoen." "Per persoon", gierde Van der Gijp. "Ik maak een grapje. Het was veel, maar dat was het niet", zei hij er snel bij. "Bij elkaar hebben jullie echt een fantastisch verdiend, dat is nooit voorgekomen in Nederland", benadrukte Derksen.
Van der Gijp verbaasde Jort Kelder
"Het allermooiste vond ik, en dat weet je misschien nog wel, toen je bij De Wereld Draait Door zat. Tegenover jou zat Jort Kelder. En hij deed een beetje denigrerend over dat boek. Toen hij vroeg wat je ermee verdiende en jij het bedrag opnoemde viel hij bijna van zijn stoel", herinnerde Amerikakenner Raymond Mens, die aan de bar zat.
In totaal werden zo'n 350.000 exemplaren van het boek verkocht. Later volgde nog het boek De wereld volgens Gijp (2016).