Kritiek op koning Willem-Alexander na troonrede: 'Sportprestaties zo ophemelen, om vervolgens te bezuinigen'
i

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op prinsjesdag. Getty Images

Kritiek op koning Willem-Alexander na troonrede: 'Sportprestaties zo ophemelen, om vervolgens te bezuinigen'

15:45, 17-09-2024 / Laatste Update: 15:47, 17-09-2024

Er is ophef ontstaan na de troonreden van koning Willem-Alexander op prinsjesdag. Vol lof sprak hij over de prestaties van Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen. Dat schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat.

Nederland kan een voorbeeld nemen aan de topsporters die op de Olympische en Paralympische Spelen tegenslagen overwonnen en boven verwachting uitblonken, vindt de regering. "Zij hebben getoond waartoe ons land in staat is", vertelde koning Willem-Alexander op Prinsjesdag.

Nederland kan trots zijn, want het heeft boven zijn vermogen gepresteerd, zei de sportliefhebber. Er zijn een stuk of zeventig landen met meer inwoners dan Nederland, maar slechts vijf landen haalden op de Spelen in Parijs meer olympische medailles dan Nederland. Op de Paralympische Spelen moest Nederland zelfs maar drie landen laten voorgaan.

Bezuinigen

Mooie woorden namens de regering. Maar die wil juist gaan bezuinigen op sport. De belasting op sportcontributies zou bijvoorbeeld verhoogd worden van 9 naar 21 procent. Volgens sportkoepel NOC*NSF verliest de Nederlandse sport 45 miljoen euro per jaar door de bezuinigingen.

Op X zijn mensen niet blij met die beslissing van het kabinet. "Wel de nationalistische sportprestaties claimen, zonder zelf voor het onderhoud ervan te willen betalen", schrijft iemand. Een ander noemt het "bespottelijk en dom om eerst de sportprestaties op te hemelen en vervolgens bezuinigingen aan te kondigen."

Kritische Lieke Klaver

Een aantal olympiërs sprak zich ook al kritisch uit over de plannen van het kabinet. Atlete Lieke Klaver was stellig. "Zodra je in één zin ‘sport’ en ‘bezuinigingen’ hoort, weet je: dit is niet goed", liet ze weten aan het Algemeen Dagblad. "Er zijn best wat mensen te dik. Verder is het voor je mentale gezondheid goed om te sporten. Daarom vind ik het echt niet kunnen, wat ze nu van plan zijn."

Veerkracht van topsporters

De regering vond juist dat Nederland zich kan spiegeling aan de veerkracht van topsporters. "Dat is veelzeggend", aldus de troonrede, die onder anderen door de nieuwe premier - en verwoed hardloper - Dick Schoof is geschreven.

"De sporters van Team NL hebben met hun geweldige prestaties laten zien wat bereikt kan worden met talent, hard werken en volhouden. Ook als het een keer tegen zit." Schoof en zijn kabinet willen met die les "de zorgen adresseren die zo duidelijk doorklonken in de verkiezingsuitslag van november en die raken aan de bestaanszekerheid van mensen".