Puck Moonen heeft zich openhartig uitgesproken op World Mental Health Day. De fietsinfluencer en gravelrijdster toonde haar kwetsbare kant en sprak over haar eigen mentale problemen die ze heeft gehad. "Ik weet hoe verschrikkelijk het is."
Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor mentale gezondheid, spreekt maar een op de drie Nederlanders zich erover uit. Veel sporters doorbreken de laatste jaren het taboe en geven openheid over het bezoeken van een mental coach. "We houden ervan om voor ons lichaam te zorgen, maar negeren ons mentale welzijn", begint Moonen haar betoog. "Het is nu gelukkig een hot topic, maar meer en meer mensen worstelen stilzwijgend met burn-outs en depressie."
25 juni 2024, 04:00
Het was een jaar of zes geleden toen Bart Verbruggen nog op de bank zat bij NAC onder 17. Hij nam een mental coach, kwam in de basis en vanaf toen ging het snel. Hij ontwikkelde zich tot een voetballende keeper. Eentje die lovende kritieken krijgt van coaches als Vincent Kompany en Roberto De Zerbi. Nu staat Verbruggen als nummer 1 onder de lat bij Oranje, en wil daar de komende jaren gewoon blijven staan.
Langdurige schade
"Omdat ik er zelf meer dan eens ben geweest weet ik hoe verschrikkelijk het is en hoe moeilijk het is om jezelf eruit te krijgen of er zelfs maar over te praten", aldus Moonen. "Langdurige depressie kan veel blijvende schade aanrichten en heeft dat bij mij gedaan. Ik zal levenslang zowel mentale als fysieke littekens dragen. Ik heb veel geleerd in mijn donkerste dagen en het heeft me veerkrachtiger en opener gemaakt."
Moonen zegt dat het op dit moment goed gaat met haar, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze geeft haar bijna 870 duizend volgers enkele tips mee. Bijvoorbeeld om te leren 'nee' te zeggen en om sociale media op momenten te negeren. Ook helpt het volgens haar om voor goede voeding te zorgen en genoeg slaap. "Maar het meest belangrijk: PRAAT over je gevoelens!"